Foto: TT

Kräver stopp för allt ålfiske

Uppdaterad
Publicerad

28 miljöorganisationer kräver nu att EU agerar för att helt stoppa allt ålfiske innan ålen utrotas helt.

– Vi står inför en utrotning, säger Mårten Wallberg, vice ordförande för Naturskyddsföreningen.

Kravet framförs i ett brev till EU:s fiske- och miljökommissionär. Organisationerna vill att EU stoppar alla former av ålfiske fram till dess att arten har återhämtat sig. Och läget beskrivs som akut.

Sista chansen rädda ålen

Sedan 1950-talet har antalet ålyngel som simmar till Europa från Sargassohavet minskat med 95 procent, konstaterar Naturskyddsföreningen, en av organisationerna bakom förslaget.

– Gör vi något nu har vi möjlighet att rädda ålen för framtiden, säger Mårten Wallberg.

Krävs dispans i Sverige

Att ålpopulationen minskat kraftigt är känt sedan tidigare. EU har också vidtagit åtgärder för att försöka vända utvecklingen. Bland annat ställs krav på så kallade ålförvaltningsplaner i medlemsländerna.

I Sverige får sedan 2007 bara särskilda yrkesfiskare med dispens fiska ål. Men det är inte tillräckligt, anser Mårten Wallberg.

– Sverige fiskar mest ål i hela Europa. Det är väldigt märkligt att man tillåter fiske av ål eftersom den snart kan komma att utrotas.

De 28 miljöorganisationerna kräver också att EU:s medlemsländer säkerställer fria vandringsvägar för ålen i alla Europas floder. I dag beräknas 70-90 procent av ålarna att dö när de passerar en vattenkraftturbin.

– En väldigt hög procent fastnar. Det gäller inte minst i Sverige där vi har mycket vattenkraft, säger Mårten Wallberg.

Utbrett fiske

Trots att ålen länge ansetts vara utrotningshotad pågår ett omfattande ålfiske i EU, enligt miljöorganisationerna. Mårten Wallberg tycker att det är konstigt att inte hotet tas på större allvar.

– Vetenskapen säger att det inte ska fiskas någon ål, men man lyssnar inte. Jag vet inte varför man inte lyssnar när det gäller ålen, när man gör det till exempel angående torsken, säger Mårten Wallberg.

Hotet mot ålen

Ålen har en speciell livscykel då den fortplantar sig på flera tusen meters djup i Sargassohavet. Därefter följer ålynglen (glasålar) med golfströmmen till Europa och Nordafrika för att växa till sig i söt- eller brackvatten, innan den vandrar tillbaka till Sargassohavet vid cirka 20 års ålder.

Ålen är klassad som akut hotad. På mindre än 60 år har 99 procent av glasålarna vid Europas kuster försvunnit.

I dag råder fiskestopp för ål i Sverige, förutom för vissa yrkesfiskare med dispens. Sedan 2009 finns en nationell ålförvaltningsplan med syfte att öka efterlevnaden av ål.

Källa: Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.