Oscar Sjöstedt (SD) och Elisabeth Wallenius, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Kravet efter uttalandet: Avgå Oscar Sjöstedt (SD)

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagens riksdagsdebatt om budgeten var Oscar Sjöstedt (SD) kritisk till att en man med funktionsnedsättning beviljats svenskt uppehållstillstånd.

Nu får han hård kritik från Funktionsrätt Sverige.

– Vi vill att han ska förlora sina förtroendeuppdrag, säger ordförande Elisabeth Wallenius till DN.

Under debatten i riksdagen riktade Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt kritik mot Socialdemokraternas migrationspolitik. Som ett exempel tog han upp ett fall där en man från Afghanistan som efter en psykologutredning visat sig ha en lindrig intellektuell funktionsnedsättning.

Först nekades mannen uppehållstillstånd i Sverige, men efter att Migrationsdomstolen prövat fallet fick mannen rätt och beviljades därefter uppehållstillstånd.

– Vad säger ni om att i stället för att föra en migrationspolitik där vi attraherar människor med lågt intellekt, så för vi en politik där vi attraherar människor med högt intellekt, sa han.

Kräver avgång

Uttalandet fick stor kritik och och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) bad att Oscar Sjöstedt skulle be om ursäkt till alla som lever med en funktionsnedsättning i Sverige.

Nu kräver Funktionsrätt Sverige att Oscar Sjöstedt ska lämna alla sina förtroendeuppdrag.

– Det han säger är en kränkning mot alla som lever med funktionsnedsättning, säger Elisabeth Wallenius, ordförande för Funktionsrätt Sverige till DN.

Sjöstedt: Kritik mot domstolen – inte människor

Oscar Sjöstedt säger i en skriftlig kommentar till SVT att uttalandet ska ses som en kritik mot beslutet i Migrationsdomstolen, inte mot enskilda individer med funktionsnedsättning.

”Att vissa socialdemokrater använder detta i egna syften för att medvetet feltolka mig förvånar inte. Jag misskrediterar naturligtvis inte människor med funktionsnedsättningar, däremot vänder jag mig skarpt mot att detta ska utgöra skäl för att få uppehållstillstånd i Sverige.”

”Kritiken i mitt anförande riktade sig enbart mot Migrationsdomstolens beslut, inte mot enskilda individer med någon form av funktionsnedsättning. Detta förstår givetvis Ardalan Shekarabi.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.