Foto: TT

Krigsfartyg till Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Nato kommer att skicka delar av sin marina snabbinsatsstyrka till Östersjön.

Fyra minsvepare och ett underhållsfartyg skickas till Östersjön och ska stanna där ”under en överskådlig tid”, säger en Natotalesman. Norge, Nederländerna, Belgien och Estland bidrar till styrkan som just nu samlas i tyska Kiel.

Natochefen Anders Fogh Rasmussen meddelade i onsdags att försvarsalliansen ökar sin militära närvaro till lands, till sjöss och i luften i regionen omkring Ukraina. På torsdagen började en del detaljer bli kända.

Fartygen kommer från Norge, Nederländerna, Belgien och Estland och utgör tillsammans en marin styrka som Nato håller i beredskap för att snabbt kunna agera, skriver Reuters.

Samtidigt meddelade Kanada att landet erbjudit sex stridsflygplan av typen CF-18 att ingå i Natos förstärkning i östra Europa.

– Kanada fortsätter att starkt fördöma Rysslands illegala ockupation i Ukraina och dess fortgående aggressiva militära provokationer. Tillsammans med våra allierade i Nato har vi konstaterat ett behov av att förstärka säkerheten och stabiliteten i centrala och östra Europa, sade Kanadas premiärminister Stephen Harper.

Redan tidigare har Nato meddelat att antalet stridsflygplan som patrullerar över de baltiska staterna ska tredubblas från nästa månad. USA, Storbritannien, Danmark, Frankrike och Tyskland hör till de Nato-länder som har lovat sätta in extra stridsflygplan. De baltiska staterna har inte egna plan.

Pentagon har utfäst sig att förlänga sin utplacering av F-16-plan i Polen året ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet