Krögare drabbas hårt ekonomiskt av coronakrisen. I samband med det ökar risken att verkamhet köps upp av kriminella. Foto: TT/

Kriminella köper upp coronakrisande krogar

Uppdaterad
Publicerad

Restauranger i Stockholm köps upp av kriminella aktörer i spåren av coronakrisen, rapporterar Sveriges Radio. Nu försöker myndigheterna stävja utvecklingen.

Coronapandemin slår hårt mot krögarna när gästerna blir färre och intäkterna minskar.

Enligt Carina Cutlip, enhetschef på tillståndsenheten vid Stockholm stad, finns det redan nu aktuella fall där krisande restauranger tagits över av personer med kopplingar till organiserad brottslighet.  

Coronapandemin

– Vi begär in underlag från Skatteverket. Vi tittar på vilka bolag de sitter i. Vi tittar på bolagens historia. Vi tittar på domar. Vi lägger lite pussel, och hittar omständigheter som gör att personer inte är lämpliga att bli beviljade serveringstillstånd, säger hon. 

Ett indraget serveringstillstånd kan vara ett effektivt sätt att slå ner på den kriminella verksamheten. 

– Om en restaurang, som används som medel för att tvätta pengar inte har ett serveringstillstånd och inte har rätt att servera alkohol, så är det oftast inte lönt att ha en restaurang, säger hon.

Större risk i coronatider

Att krogägare kontaktas av kriminella som vill ha tillgång till verksamheten för att till exempel tvätta pengar är inget nytt problem.  

Men risken ökar när branschen drabbas hårt ekonomiskt av coronakrisen.  

– Dels så finns det en hel del underrättelser från polisens sida. Och sen vet vi av tidigare erfarenhet att när restaurangägare hamnar på obestånd, man kanske inte kan få lån eller bli av med sin verksamhet, så kommer den kriminella världen och erbjuder sina tjänster, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad.

Storstäderna håller koll

Även i Göteborg och Malmö uppger polisen att man jobbar extra med den här problematiken, men i nuläget känner de inte till några aktuella fall. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet