Sverige hade tidigare ett beredskapslager med mat och läkemedel som avskaffades, med undantag för läkemedel mot influensa. Foto: TT

Riksrevisionen: Svensk krisförsörjning är bristfällig

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges försörjning av mat och medicin är bristfällig inför en eventuell krissituation. Det visar en granskning av Riksrevisionen.

I granskningen slår Riksrevisionen fast att regeringen och ansvarig myndigheter inte har lyckats med att ta fram tydliga mål för hur ansvaret ska fördelas i fall att en kris uppstår i Sverige.

– Det behövs tydligare mål, krav och ansvar i det förebyggande arbetet för att hantera en eventuell kris i Sverige, säger projektledare Johan Ågren.

Klargöra för säkerhet

Myndigheten rekommenderar därför att regeringen klargör detta – om inte innebär det i värsta fall att Sverige står oförberett.

– Oavsett hur förhållandet ser ut gällande försörjningen i Sverige så är det viktigt med tydlighet i styrningen framöver för att vi ska ha ett så säkert samhälle som möjligt, säger Johan Ågren.

Sverige hade tidigare ett beredskapslager med mat och läkemedel som avskaffades, med undantag för läkemedel mot influensa. Även Apotekets läkemedelsförsörjning i kristid har tagits bort i och med att apotekmarknaden för snart tio år sedan avvecklades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.