En person tankar bilen. Foto: TT

Bensinen på väg att bli rekorddyr

Publicerad
På många håll i Sverige är nu bensinpriset uppe i mer än 15 kronor litern. Fortsätter Irak-krisen kan priset stiga ännu mer. – Det är värt att fylla tanken redan nu, säger oljeanalytikern Thina Saltvedt.

Förra veckan angrep terrorister Iraks största oljeraffinaderi i Baji och upp till 300 anställda fick lämna byggnaden. Nu när terroristerna riskerar att vinna mark även i södra Irak, där större delen av oljeproduktionen finns, är många oroliga att olje- och bensinpriset kommer att skjuta i höjden.

– Här i Norge har bensinpriset redan nått rekordnivåer på 16 norska kronor litern och fortsätter krisen i Irak tror jag även att bensinpriset kan nå 16 kronor litern i Sverige, säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea markets.

Högt oljepris

På knappt två veckor har oljepriset stigit med fem dollar per fat och är nu uppe i 115 dollar per fat.

– Det är väldigt mycket pengar och ökningen gick väldigt fort, säger Thina Saltvedt.

Råoljepriset påverkar alla slags oljeprodukter, men det som konsumenterna främst märker av är kanske bensinpriset, speciellt nu i semestertider, då många använder bilen till längre turer. Även utbud och efterfrågan trissar upp priset.

Nästan rekord

Enligt sajten bensinpriser.se är det högsta bensinpriset uppe i 15,68 kronor litern på en bensinmack i Trelleborg. 2006, som var rekordår, var det uppe i 15,93 kronor litern.

– Det är värt att fylla bilens bensintank redan nu innan bensinen blir ännu dyrare. För så länge krisen fortsätter kommer priset att höjas, säger Thina Saltvedt.

Här är bensinen dyrast i världen

Visa

1. Norge
2. Nederländerna
3. Italien
4. Danmark
5. Grekland
6. Belgien
7. Portugal
8. Tyskland
9. Turkiet
10. Finland
11. Israel
12. Hong Kong
13. Storbritannien
14. Irland
15. Frankrike
16. Sverige
17. Slovenien
18. Malta
19. Cypern
20. Slovakien

Källa: Bloomberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet