Ulrika Axelsson är avdelningschef för frågor som rör individ- och familjeomsorg vid Rinkeby-Kista stadsdelsförvalting. Foto: Christine Olsson/TT/Oskar Idin

Kritik mot socialtjänstens byråkrati

Publicerad

Onödig byråkrati och rädsla från boende. Socialtjänsten måste arbeta annorlunda i socioekonimiskt svaga områden, menar Järvaskolans Helya Riazat.

– Vi måste minska rädslan för socialtjänsten, säger Ulrika Axelsson på Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

I sin vardag som biträdande rektor på Järvaskolan möter Helya Riazat föräldrar och barn från väldigt svåra familjeförhållanden. Hon berättar om föräldrar som inte vågar vända sig till socialtjänsten för att få hjälp med barn som mår dåligt eller har problem. De är rädda för att bli misstänkliggjorda som föräldrar och få barnen tvångsomhändertagna. 

Socialtjänst, men även skola och polis måste bli betydligt bättre på att informera om vilka rättigheter man har som medborgare, anser Riazat.

– Vi måste kompensera för de rättigheter de inte känner till att de har, säger hon. 

Särskilt kritisk är hon mot socialtjänsten. Inte mot socialsekreterarna, utan byråkratin inom myndigheten som skapar alltför långa utredningstider.

– Det tenderar ofta till att inte vara så effektivt, säger Helya Riazat. 

Socialtjänsten känner igen oron

Ulrika Axelsson är avdelningschef för frågor som rör individ- och familjeomsorg vid Rinkeby-Kista stadsdelsförvalting. Hon känner väl igen oron i området för att vända sig till socialtjänsten.

– Där behöver vi jobba på att visa att det är en väldigt liten del vår verksamhet som leder till tvångsomhändertagande av barn, säger hon.

Att myndigheten upplevs som byråkratisk kan hon förstå, men konstaterar att det är många lagar som måste följas. Sedan länge pågår ett arbete för att öka tilliten för myndigheten så att fler vågar vända sig dit. Det sker bland annat genom att socialtjänsten syns genom lokala aktiviteter där föräldrar är delaktiga.

– Vi försöker avdramatisera kontakten med socialtjänsten, säger Ulrika Axelsson som gärna samarbetar med Järvaskolan.

Skolan gör hembesök

Järvaskolan gör hembesök hos samtliga sina elever för att skapa bättre relation till föräldrar och deras barn. Det gör även socialtjänsten, men bara hos nyblivna föräldrar. Hos äldre barn kan hembesök inte göras enbart för att lära känna familjer, utan sker i samband med utredningar, berättar Ulrika Axelsson.

– Vi har ett gott samarbete med polis och skolor. Men det kan bli bättre, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.