Foto: Jonas Ekströmer / TT

Krogbranschen rasar mot regeringens förslag: ”Ofattbart”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill förlänga smittskyddsåtgärderna på serveringar fram till första juli nästa år.

Beskedet har skapat stor oror inom krog- och restaurangbranschen.

– Vi är oerhört förvånade och upprörda, säger Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita.

Regeringen vill förlänga smittskyddsåtgärderna på serveringsställen fram till första juli nästa år, enligt en promemoria från socialdepartementet. Den nuvarande lagen ska egentligen löpa ut vid årsskiftet, men nu föreslås det alltså att de restriktioner som sedan i somras gäller för bland annat barer och krogar ska fortgå.

”Vi måste hålla i och hålla ut. Fortsatta åtgärder behövs för att dämpa smittspridningen”, skriver socialminister Lena Hallengren (S) i en kommentar till TT.

Motverkar trängsel

Hallengren menar att den nuvarande lagstiftningen behöver ligga kvar för att motverka trängsel och smittspridning på till exempel restauranger och barer.

”Det är viktigt, eftersom serveringsställen annars är platser där man vistas länge och nära tillsammans med många andra, vilket ökar risken för smitta”, skriver Hallengren i sin kommentar.

Förslaget kommer nu att remitteras, tanken är sedan att lägga fram en proposition med förslaget att förlänga lagen

Med beskedet kom som väntat inga glädjerop från restaurang- och krogbranschen.

– Vi är oerhört förvånade och upprörda över att regeringen går ut med det här utan att ha en dialog med oss. Det är ofattbart att man kan göra så här mot näringar som redan lider, säger Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita.

Vill få hjulen att snurra

Till skillnad från förslaget i fråga hade branschen förväntat sig lättnader av restriktioner under hösten.

– I stället får vi det här. Visst går folkhälsan först, men med det smittläget vi har i dag handlar det snarare om att få hjulen i många olika branscher att snurra igen, inklusive restauranger och krogar, säger Siljhammar.

Branschen har sedan pandemin bröt ut lidit av ett “enormt omsättningstapp”. Fortsätter restriktionerna väntar sannolikt masskonkurser. Så här långt i år har över 50 000 personer inom branschen förlorat jobbet eller blivit varslade, enligt Siljhammar.

– Jag ställer mig oerhört frågande till hur regeringen vet hur situationen med smittspridning ser ut nästa sommar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.