Gyllene vecka inleddes med nationaldagen den 1 oktober. Här syns pro-kinesiska Hong Kong-bor vifta med den kinesiska flaggan i samband med firandet. Foto: EPA

KRÖNIKA: ”Ett uppdämt konsumtionsbehov ska ge ekonomin en skjuts”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

De öde gatorna och igenbommade affärerna är ett minne blott. Nu myllrar folklivet åter efter det tunga året i huvudstaden. Ansiktsmask är inte längre obligatorisk på allmän plats och smittspridningen i Kina är nästan obefintlig.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

I 21-miljonerstaden Peking vårdas för tillfället endast en person på sjukhus för Covid-19.

Trots att Kina är en av få världsekonomier i tillväxt just nu har kineserna hållit hårt i plånboken sedan pandemin startade. Uppgången i ekonomin bygger till stora delar på investeringar i den statligt styrda ekonomin och av en ökad export.

Förra året utgjorde den inhemska konsumtionen 56 procent av Kinas BNP. BNP väntas visserligen öka något lite i år, men konsumtionsdelen av den totala BNP väntas minska.

Vimlande shoppingdistrikt

Detta går stick i stäv med president Xi Jinpings plan för Kinas ekonomiska återhämtning och utveckling. Den bygger på en samverkan mellan inhemsk innovation och produktion å ena sidan och robust konsumtion av dessa inhemska varor å den andra.

Just nu pågår kinesernas Gyllene vecka, som höstlovet kallas i folkmun, den första längre ledigheten sedan Coronapandemin tämjdes. I centrala Pekings shoppingdistrikt Sanlitun, där märkesbutikerna ligger på rad, vimlar det av semesterlediga kineser med kassor fulla av märkesvaror.

Regeringen hoppas att ett uppdämt konsumtionsbehov ska ge ekonomin en skjuts.

Inkomstskillnader har ökat

Den räknar med ökat resande inom landet, shopping och restaurangbesök. Men man ska inte räkna med att åtta dagars ledighet kommer att göra något större avtryck i ekonomin, tror Yu Yongding, en välrenommerad kinesisk ekonom. Vanliga människor har fått knapra på sina besparingar under våren och de vågar helt enkelt inte tro att faran är över ännu.

Under krisen har inkomstskillnaderna ökat i landet och arbetslöshet stigit. Förenat med oro för en ny smittvåg innebär det att Kinas arbetar- och medelklass tvekar och istället håller lite hårdare i plånboken. Så det är bara de allra mest välbeställda som ännu så länge anser sig ha råd att hörsamma sin regerings önskan.

Men de konsumerar dock mest utländska lyxvaror ironiskt nog.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.