Kronprinsen förnekar inblandning i Khashoggi-mord

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabiens ledare och kronprins Mohammed bin Salman förnekar i en CBS-intervju att han skulle ha beordrat mordet på Jamal Khashoggi förra året.

– Jag beordrade absolut inte det, säger han till CBS 60 Minutes.

Den 2 oktober 2018 gick den saudiske journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi in på det saudiska konsulatet i Istanbul. Han blev sedan mördad där inne.

I en FN-rapport som lades fram av utredaren Agnès Callamard fann man ”trovärdiga bevis” på att kronprinsen Mohammed bin Salman hade kopplingar till mordet, men det förnekar han alltså helt i CBS-intervjun.

– Det var ett hemskt brott. Men som ledare tar jag fullt ansvar, speciellt eftersom det var ett dåd som utfördes av individer som jobbade för den saudiska regeringen.

Han fick under intervjun frågan om han tror att det fanns någon strategisk förklaring till attacken mot oljeraffinaderiet Aramco, som Iran har misstänkts för.

– Jag tror det är dumhet bara. Det finns inget strategiskt mål. Bara en dåre skulle attackera något som står för fem procent av den globala produktionen. Det enda strategiska målet är att visa att de är dumma och det är precis vad de visade, fortsätter Mohammed bin Salman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.