En sak som förvånade Kristina Kamp i undersökningen var att pensionen över lag var låg. Många svenskar får under pensionen klara sig på drygt halva sin slutlön. Foto: TT

Kvinnorna får lägre pension

Uppdaterad
Publicerad

Pensionen för de som snart ska gå i pension kommer att skilja sig åt mellan män och kvinnor. Det kan handla om flera tusenlappar i månaden. Det visar den hittills största undersökningen kring våra framtida pensioner.

Rapporten undersöker 50-talisternas kommande pensioner. Bland annat ser den på skillnader i pensionen mellan män och kvinnor med samma slutlön. Om en man och en kvinna har samma lön innan de går i pension är det inte alls säkert att de får samma pension.

– Genomgående är det så att även om man har samma lön när man slutar jobba så har kvinnorna lägre pensioner. Det kan handla om flera hundralappar, kanske till och med tusenlappar i månaden, berättar Kristina Kamp, Pensionsekonom för Min Pension som genomfört undersökningen.

”Kvinnor jobbar mer deltid”

Skälet till att kvinnorna får lägre pension går undersökningen inte in på men Kristina Kamp menar att flera faktorer kan inverka.

– Man brukar säga att kvinnor jobbar mer deltid, de kanske har haft en sämre löneutveckling, de kan ha haft många år med ganska låga löner och sedan har man gjort lite karriär när barnen flyttat hemifrån, säger hon.

Pensionen skrämmer henne

Pia Lisell Lundgren har arbetat många år inom vården. Hon bävar inför pensionen.

– Jag vet inte hur jag kommer att klara mig ekonomiskt, säger hon.

Om tre år får Pia Lisell Lundgren gå i pension men hon planerar att arbeta längre än så för att få mer pengar kvar av pensionen. Hon har arbetat sedan hon var 17 år, mestadels deltid och natt som undersköterska.

Senast hon öppnade sitt orangea brev från Pensionsmyndigheten var för 7-8 år sedan. Då visade brevet att hennes pension skulle ligga på cirka 11.000 kronor.

– Jag vågar inte öppna dem längre, jag är livrädd för vad det ska stå för siffror, säger hon.

Drömmer om att resa

Pia Lisell Lundgren drömmer om att kunna resa när hon blir pensionär men som det ser ut i dagsläget kommer det inte att vara möjligt. Förhoppningen är att hon ska kunna sälja sin bostadsrätt och flytta in i en hyresrätt för att få lite extrapengar under pensionen.

– Just nu finns det bara nybyggda lägenheter i Stockholm och det blir ju ännu dyrare. Jag vill ju inte bo i en etta, jag vill få rum för mina barnbarn också, säger hon.

Många får låg pension

En sak som förvånade Kristina Kamp i undersökningen var att pensionen över lag var låg. Många svenskar får under pensionen klara sig på drygt halva sin slutlön. Tidigare undersökningar har pekat på högre nivåer.

– Vi lever inte som i de tidigare modellerna. Det är inte så att vi börjar jobba vid 23 och jobbar tills vi är 65 och inte gör någonting annat däremellan. Det händer saker, säger hon.

Kristina Kamps bästa råd när det gäller att förbereda sig inför pensionen är att alltid deklarera sina inkomster och att se över sin tjänstepension.

– Det är inte lika självklart att man har en tjänstepension. Kolla för säkerhetskull så att du har det för den är viktig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.