Passagerarutvecklingen har gått åt fanders, säger Mats Aspemo, vd för länstrafiken i Norrbotten. Foto: SVT

Länstrafiken i Norrbotten på väg mot mångmiljonförlust

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin slår hårt mot länstrafiken som förlorat hälften av passagerarna i år.

Bolaget går mot ett rekordunderskott på upp till 50 miljoner kronor och det kan leda till att bussturer ställs in.

Länstrafiken har presenterat sitt bokslut för årets första fyra månader – ett underskott på drygt tretton miljoner kronor eller mer än tre miljoner kronor per månad.

Rent matematiskt skulle det betyder ett underskott på 39 miljoner kronor för helåret, men eftersom coronakrisen har förvärrat situationen så handlar det snarare om minus 50 miljoner kronor.

”Färre bussturer”

– Det som har gått åt fanders är passagerarutvecklingen. Vi har förlorat hälften av våra passagerare från mitten av mars och det innebär stora minskningar av våra intäkter. Vi kommer inte att kunna hålla vår budget nu när det är så få som åker kollektvt på grund av coronakrisen, säger Mats Aspemo, vd för länstrafiken i Norrbotten.

Bolaget håller just nu på att analysera det planerade rekordunderskottet och vad som kan göras åt det.

– Det kan bli färre turer. Vi kommer att lägga fram ett sådant förslag senare i höst, men det är ägarna, regionen och kommunerna,  som bestämmer. Om vi kör lika många turer som i dag så kommer verksamheten bli dyrare för våra ägare och det är inte bra,. Om det inte ska bli dyrare måste vi minska antalet turer, säger Mats Aspemo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.