Länsstyrelserna beroende av tips för att klara av coronatillsyn

Uppdaterad
Publicerad

I dag träder den nya pandemilagen ikraft. Landets länsstyrelser som har i uppdrag att kontrollera att gym, simhallar och butiker anpassar sin verksamhet till den nya lagen. Men, de kommer att vara beroende av tips från kommuner och organisationer för att klara av coronatillsynen.

Lagen gäller fram till och med den 30 september och innebär bland annat nya regler för gym, sportanläggningar, badhus, butiker och gallerior. Det blir till exempel obligatoriskt att beräkna det maximala antalet besökare som får vistas i lokalerna och se till att det inte överskrids.

Sveriges 21 länsstyrelser fick för ett par veckor sedan information om att de nya reglerna var på gång för att kunna förbereda sig för sitt nya uppdrag.

Coronapandemin

Det har inneburit att man fått ställa om en stor del av verksamheten. I Västra Götaland har ett 20-tal anställda på Länsstyrelsen omplacerats för att enbart jobba med coronatillsynen och i Stockholms län har man skapat en särskild enhet med drygt 30 personer.

Beroende av tips

Men trots frigjorda resurser kommer länsstyrelserna att vara beroende av hjälp utifrån för att klara sitt uppdrag.

– Vi kan inte kontrollera alla. Det går inte, säger Ulrika Samuelsson, avdelningschef på Länsstyrelsen i Västra Götalands Län, och tillägger att man har ett gott samarbete med kommunen och deras hälsoinspektörer.

– Vi får gå på riskbedömning och tillförlitliga tips, säger hon.

Också i Stockholms län hoppas man på hjälp från kommuner och myndigheter för att kunna identifiera vilka verksamheter som har den största risken för smittspridning i länet.

– Vi kommer inte kunna finnas överallt och hela tiden. Vi måste prioritera, säger Mathias Wahlsten, chef för avdelningen för rättsliga frågor vid länsstyrelsen Stockholm.

Information och råd

Till en början kommer tillsynen främst att bestå av information och råd till de olika verksamheterna så att de vet vad som gäller, först därefter går man över till mer regelrätta kontroller.

– Verksamheterna måste få en chans att göra rätt för sig, säger Ulrika Samuelsson på Länsstyrelsen i Västra Götalands Län som tillägger att de första kontrollerna inte kommer att göras förrän tidigast i slutet av nästa vecka.

”Det ska löna sig att göra rätt”

Om verksamhetsutövare, trots omfattande råd, information och uppmaningar, inte sköter sig har länsstyrelserna möjlighet att ta i med hårdhandskarna. Enligt Anna Carlsson på Länsstyrelsen i Dalarna så har man rätt att stänga ned en verksamhet.

I de flesta fall kommer det dock att handla om vite, det vill säga en summa som verksamheterna kan tvingas betala, och tanken är att det ska svida rejält rejält i plånboken hos de som inte sköter sig.

– Det ska löna sig att göra rätt, säger hon.

Så fungerar den nya pandemilagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet