Lina ville lämna den våldsamma relationen men var rädd

Uppdaterad
Publicerad

Lina levde i flera år med en man som misshandlade henne både fysiskt och psykiskt. Men det tog tid att bryta upp. Mannen pendlade mellan att vara våldsam och lova bot och bättring vilket fick Lina att hoppas att relationen skulle bli bättre.

– Jag tänkte många gånger när jag blev sparkad eller slagen, att det här var sista gången. Att jag inte ville leva på det här viset, att det är fel, att man vill lämna men det är väldigt mycket rädsla.

Som många andra kvinnor i hennes situation vittnar hon om att bli ”nedmald psykiskt och om skam- och skuldkänslor. Även om Lina nu har lämnat mannen och berättat för vänner och familjer om vad hon varit utsatt för har det satt djupa spår i henne. 

– På något vis så tar det aldrig slut känns det som. Många säger att det går att bli fri från våldet men jag känner att jag kommer nog aldrig att bli fri.

Fotnot: Lina heter i verkligheten något annat.

Är du själv utsatt eller känner någon som är det? Hit kan du vända dig:

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Kvinnofridslinjen

Har öppet dygnet runt. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Personalen har tillgång till tolk. Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50

Kvinnojourer

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Terrafems rikstäckande jourtelefon

Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Telefon: 020-521010

Unizon

Via deras hemsida finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Tjejzonen

En anonym jourchatt finns på deras hemsida.

”Välj att sluta”

Telefonlinje för personer som vill sluta utöva våld i nära relationer: 020 555 666.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.