Flera europeiska länder lättar nu på sina gränskontroller. Foto: TT

Lista: Länderna i Europa som öppnar sina gränser

Uppdaterad
Publicerad

Europa håller långsamt på att öppnas upp igen. Nu meddelar flera länder att de öppnar sina gränser – men bara för vissa.

Italien

Från 3 juni öppnar Italien sina gränser helt för EU-medborgare. Då blir det även tillåtet att resa fritt mellan regionerna i Italien.

Finland

Från 14 maj öppnas gränserna för affärsresenärer, familjemedlemmar och personer som äger fastigheter i landet.

Norge

Från 13 maj tillåts medborgare från länder inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) att resa in i Norge om de äger en fastighet i landet eller behöver besöka familjemedlemmar. Det omfattar EU-länderna samt Storbritannien, Island och Liechenstien. Dock gäller fortfarande 10 dagars karantän för alla inresande.

I en intervju med Sveriges Radio säger dock landets smittskyddsdirektör Frode Forland att gränsen mot Sverige kan hållas stängd längre än så.

Island

Från 15 maj tillåts inresa för vissa yrkesgrupper, till exempel forskare, idrottare och filmare. De väntas dock få välja mellan att testa sig för coronaviruset vid inresa eller att sitta i karantän i 14 dagar efter ankomst.

Från 15 juni räknar Islands regering med att kunna lätta på reserestriktionerna för samtliga utländska besökare.

Tyskland

Tyskland har kommit överens med Österrike, Schweiz, och Frankrike om att lyfta på gränskontrollerna för affärsresenärer och familjer, från och med 16 maj.

Gränsen mot Luxemburg öppnas samtidigt upp helt.

Tyskland efterfrågar även fritt resande inom EU från 15 juni.

Estland, Lettland och Litauen

Från 15 maj tillåts medborgare i de tre grannländerna resa fritt inom Baltikum. Resenärer som kommer utifrån måste fortsatt sitta i karantän i 14 dagar vid inresa i länderna.

Österrike

Från 16 maj införs lättnader i gränskontrollerna mot Tyskland. Den 15 juni öppnar landet även gränsen mot Tjeckien, Slovakien och Ungern.

Kroatien

Kroatien har fortfarande stängda gränser för inresande, men kroatiska och utländska medborgare som anser sig behöva komma in i landet på grund av arbete eller akuta privata skäl kan få göra det. Dessa regler gäller till 18 maj, vad som kommer beslutas om efter det är oklart. Den 28 april sa landets turismminister till nyhetssajten The Dubrovnik Times att landet förhoppningsvis kommer att kunna lätta på gränskontrollerna.

Spanien

Spaniens begränsningar för vilka som får resa in i landet gäller till 24 maj, men kan förlängas. Det är i princip bara spanska medborgare, permanent bosatta utländska medborgare och personer med särskilda skäl som tillåts att komma in i landet. Hur restriktionerna kommer att lätta efter den 24 maj är oklart. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet