Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör juristen Silas Aliki som riktat in sig särskilt på frågor som gäller hbtqi-personer, lista tre av dem i videon ovan. Foto: Fredrik Sandberg / Stina Stjernkvist, TT

Lista: Tre områden med andra villkor för homosexuella

Uppdaterad
Publicerad

Mycket har förändrats för HBTQI-personer i Sverige sedan 1944 då homosexualitet slutade vara en kriminell handling – och 1979 då det slutade betraktas som en mentalsjukdom. 

– Vad gäller faktiskt diskriminerande regler så finns det inte många kvar, men däremot när det gäller tillämpning av olika regler och behandling hos olika myndigheter så ser det olika ut, säger Silas Aliki på Folkets juristbyrå, som riktat in sig särskilt på frågor som gäller hbtqi-personer.

Silas Aliki menar att även om reglerna och lagstiftningen ändrats så skiljer sig behandlingen av hbtqi-personer i praktiken – jämfört med resten av samhället. 

Varför tror du att det ser ut såhär? 

–  Det har ju att göra med att homo- och transfobi fortfarande är ett jättestort problem. 

Tre områden där reglerna fortfarande skiljer sig för HBTQI-personer är bloddonation, donation av spermier och ägg och föräldraskap vid flytt till Sverige. Hör Silas Aliki förklara hur i videon ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer