Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Inget nyval i mars


Det blir inget nyval i mars. Regeringen och Allianspartierna har ingått en blocköverskridande överenskommelse.

SVT rapporterade · Direktrapportering om nyvalsbesked

10.02
Socialdemokraternas Stefan Löfven har beslutat att det inte blir något nyval. Källor till SVT säger att regeringen och Alliansen kommit överens om budgetregler.
16.09
Statsvetarprofessor Tommy Möller vid Stockholms universitet är också frågande till hur Allianspartierna ska kunna bedriva en kraftfull opposition om man ska lägga ner sina röster i budgetfrågor.
– Jag förstår inte hur det går ihop.
16.11
Enligt vad Kerstin Holm sade i kommentaren direkt efter mötet så var denna överenskommelse exakt den som alliansen lade fram i början av december. Vad menar hon?Där finns ju eftergifter från båda sidor.
16.11
@Lawe, Kerstin Holm refererar till det som Alliansen säger här:

Alliansens kritik: Vi erbjöd det för en månad sedan

svt.seDagens överenskommelse är enligt Annie Lööf (C) och Jan Björklund (FP) exakt samma förslag som alliansledarna presenterade för regeringen på kvällen 2 december, bara timmar efter att Sverigedemokraterna meddelat att de skulle rösta på alliansens budgetförslag.
Nu riktar Jan Björklund kritik mot Stefan Löfven att han aviserade ett extra val.
– Vi hade ju kunnat bespara Sverige en månads politisk turbulens.
16.1316.20
Kommer sysselsättiningsfasen(fas3) att fortsätta året ut som den är idag??
Regeringen har möjlighet att göra förändringar i fas 3 i samband med vårbudgeten i april. I så fall skulle fas 3 kunna tas bort 1 juli, om regeringen vill det.
16.21
hur blir det med mitt pensionssparande, är det 1800kr eller 12000kr som blir avdragsgillt ?
16.22
@Marie: Så här skriver SvD Näringsliv om pensionssparandet: Efter årsskiftet väntas ändrade regler kring avdragsrätten för privat pensionssparande.

Avdragsrätten sänks från nuvarande 12 000 kr per år till 1 800 kr under 2015.

Trots budgetdebaclet så minskas faktiskt avdragsrätten lika mycket nu som den skulle ha minskats med regeringens budget. Dock är det inte konstigt om kunder och aktörer kan känna sig förvirrade.

– Alliansens ursprungsförslag i våras var en avdragsrätt på 2400 kronor, men de ändrade sig under hösten till 1800 kronor. Alliansens budgetförslag är alltså identisk med regeringens, säger Mattias Munter pensionsekonom på Skandia.
16.22
Nu avslutar vi dagens direktrapportering. Tack för alla frågor!