Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Över 2.500 döda efter skalvet


En jordbävning med magnituden 7,8 ägde på lördagen rum cirka 80 kilometer öster om staden Pokhara i Nepal, ungefär halvvägs till huvudstaden Katmandu. På söndagen kom ett kraftigt efterskalv som mätte 6.7.


* Över 2.500 personer har hittats döda, uppger nyhetsbyrån AP. Över 5.000 personer ska ha skadats.

* Förödelsen är omfattande och undantagstillstånd har utlysts. I Katmandu har flygplatsen tvingats stänga och många vägar är förstörda. 

* Många byggnader har kollapsat och arbetet med att leta efter överlevande pågår för fullt. Även i de mer avlägsna områden befarar man stora skador och dödsfall.

* Jordbävningen ska dessutom ha utlöst en lavin på Mount Everest. Minst 17 personer ska ha dött och fler befaras vara fast.

Här kan du följa händelseutvecklingen. Vår reporter Hanna Rydén rapporterar direkt från de hårdast drabbade områdena nära skalvets epicentrum.

SVT rapporterade · Direktrapportering: Jordbävning i Nepal

11.42
Hej och välkomna till vår direktrapportering med anledning av jordbävningen i Nepal.
11.42
Enligt de senaste uppgifterna från CNN, som citerar Nepals inrikesdepartement, har minst 150 personer omkommit till följd av jordbävningen och dess efterskalv.
11.43

Kraftig jordbävning i Nepal

svt.seEn jordbävning med magnituden 7,9 ägde på lördagen rum cirka 80 kilometer öster om staden Pokhara i Nepal, ungefär halvvägs till huvudstaden Katmandu. Över 150 personer har dött, uppger Nepals inrikesdepartement enligt CNN.
11.43
Enligt vittnesuppgifter till Reuters ska den historiska byggnaden Dharahara ha kollapsat i centrala Katmandu till följd av den kraftiga jordbävningen. Vittnet uppger att minst en kropp förts bort från rasmassorna.
11.43
Foto: TT
Foto: TT
11.44


11.47
– Det här är ett stort skalv. Jag är rädd att det kan bli väldigt allvarliga konsekvenser, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, till TT.
11.48
Det kommer olika uppgifter om dödstalen. Nyhetsbyrån AP rapporterar att minst 71 har dött, BBC citerar myndigheter i Katmandu som uppger minst 108 döda. 
11.49
Klart är att många har dött till följd av den kraftiga jordbävningen, och fler människor tros sitta fast i rasmassor efter kollapsade byggnader.
11.50
Tidigare intervjuade jag J Daxon Caudill, som bor och studerar i Katmandu. Han berättade hur han vaknade av att hela huset skakade. 

– Jag klättrade ner under min säng och höll mig fast i benen. Det var väldigt intensivt, jag var rädd att hela byggnaden skulle kollapsa, säger han.
11.51

”Jag höll mig fast i sängbenen”

svt.seJ Daxon Caudill bor i Katmandu i Nepal, och låg och sov när hela huset plötsligt började skaka kraftigt. Han kröp ner under sängen och höll sig fast i benen. – Jag var rädd att hela byggnaden skulle kollapsa, berättar han för SVT Nyheter.
11.51
Flera byggnader som är uppsatta på UNESCO:s världsarvslista runt Durbartorget i Katmandu ska ha totalförstörts, rapporterar flera medier.
11.53
En av nyhetsbyrån AP:s reportrar på plats i Katmandu uppger att en vägg i hans byggnad rasat och att även närliggande byggnader skadats.

– Familjer har lämnat sina hem och kurar ihop sig utomhus. Skakningarna pågår fortfarande.
11.53
Katmandudalen, som drabbats av skalvet, är tätbefolkad, med närmare 2.5 miljoner invånare. De gamla delarna av huvudstaden består till stor del av tätt packade, smala gränder med dåligt byggda hus som står staplade ovanpå varandra. U.S Geological Survey uppger att man förväntar sig stora skador efter jordbävningen.
11.56
Räddningsarbetare vi Durbartorget i Katmandu där flera byggnader kollapsat. Foto:TT
Räddningsarbetare vi Durbartorget i Katmandu där flera byggnader kollapsat. Foto:TT
11.57
Jordbävningen beskrivs som den mest kraftfulla i Nepal på 81 år, enligt Reuters.
11.58
Jordbävningen inträffade cirka 80 kilometer öster om staden Pokhara i Nepal, ungefär halvvägs till huvudstaden Katmandu. Foto: SVT
Jordbävningen inträffade cirka 80 kilometer öster om staden Pokhara i Nepal, ungefär halvvägs till huvudstaden Katmandu. Foto: SVT
12.01
CNN har tidigare rapporterat att jordbävningen utlöste laviner på Mount Everest. Såhär skriver Alex Gavan, en fotograf och bergsklättrare som befinner sig på Mount Everest, på Twitter:12.02
Minst 30 personer ska ha skadats vid lavinen på Mount Everest som utlöstes av jordskalvet, uppger nyhetsbyrån AP som hänvisar till officiella uppgifter.
12.04
Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om skadade eller saknade svenskar i området, rapporterat TT. Enligt UD finns 44 svenska medborgare bofasta i Nepal. Det rör sig om 18 familjer.

– Ambassaden i New Delhi har fått tag i en familj som är välbehållen men mina kollegor där håller på att ringa runt till samtliga familjer, säger Ulla Jacobson på UD:s pressjour till TT.
12.04
Röda Korset har många medarbetare på plats i Katmandu.

– Vi kände hur det började skaka, det var ganska våldsamt. Vi gick ut på balkongen, och skakningarna pågick åtminstone i en minut. Vi kunde se hur damm steg upp från bergen runt Katmandu och när skakningarna slutat lämnade vi byggnaden så fort vi kunde, säger talespersonen Mark South, i telefon till TT.
12.07
Ett historiskt landmärke, det nio våningar höga tornet i Dharahara, har kollapsat. Minst 50 personer uppges vara fast, och tv-bilder visar flera kroppar i rasmassorna. Foto: TT
Ett historiskt landmärke, det nio våningar höga tornet i Dharahara, har kollapsat. Minst 50 personer uppges vara fast, och tv-bilder visar flera kroppar i rasmassorna. Foto: TT
12.19

Svensken: ”Helt plötsligt började marken skaka”

svt.seSvenske Robin Trygg befinner sig i ett förhöjt basläger på 5.600 meters höjd på berget Cho Oyu i Himalaya. Skalvet kändes ordentligt, berättar han.
12.21
Den brittiske bergsklättraren Daniel Mazur twittrar att han befinner sig på Mount Everest:
12.23
Enligt nyhetsbyrån AP har jordbävningen även drabbat Bangladesh där 2 rapporteras döda och över 100 ska ha skadats.
12.25


12.29
Pushpa Das sprang från sitt hus när det första skalvet kom, men hann inte fly innan en vägg föll och skadade hans arm.

– Det var väldigt läskigt. Marken rörde på sig. Jag väntar på att få hjälp nu men personalen (på sjukhuset) är överväldigad, berättar han för AP.
12.31
JUST NU: Dödssiffran i Nepal har nu stigit till 449 personer, rapporterar Reuters som citerar polisen.
12.33
20 personer ska dessutom ha dött i Indien till följd av skalvet, enligt AP.
12.35
Asian News International twittrar ut bilder på förödelsen i Katmandu.