Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Armén sätts in mot proryska ockupanter


Oron stiger på nytt de östra delarna av Ukraina – ett land som de senaste månaderna härjats av otaliga inre konflikter. 

SVT rapporterade · Direktrapportering östra Ukraina

Sammanfattning av dagens rapportering:

– Ukraina kommer att sätta in armén mot de pro-ryska separatisterna som bland annat ockuperar myndighetsbyggnader i öster, en ”fullskalig antiterror-operation”, uppger president Oleksandr Turtjynov enligt Reuters. Han lovar samtidigt amnesti för dem som ger upp. En ny tidsfrist står klar: Lägg ner vapnen senast måndag morgon.

– Minst två människor dödades och nio skadades i samband med ”antiterror-operationen”, som inrikesminister Avakov beskrev den, som inleddes tidigare i dag. Enheter från den ukrainska säkerhetstjänsten SBU slog till mot separatisterna som ockuperar polisstationen i Slovjansk sedan i lördags, men lyckades inte återta byggnaden.

– Nyhetsbyrån RIA pratade med en demonstrant i staden som berättade att en civilperson dödats och två skadats. Regeringen anklagade separatisterna för att använda mänskliga sköldar. Strider ska också ha utbrutit på motorvägen mellan Slovjansk och regionhuvudstaden Donetsk, där en person uppges dödad och fyra skadade.

– Ukrainas president lägger ansvaret för oroligheterna på Ryssland, samtidigt som man från ryskt håll menar att det är västs ansvar att undvika inbördeskrig i landet.
14.03
Hej och välkomna till vår direktrapportering från Ukraina. Oron har på nytt börjat bubbla i de östra delarna av landet sedan en så kallad ”antiterroroperation” satts igång mot pro-ryska aktivister i staden Slovjansk. Enligt uppgifter från landets inrikesminister har dödsfall krävts och ett okänt antal personer skadats.
14.04
Det är chefen för säkerhetstjänsten SBU:s antiterrorenhet som ska ha dödats. Fyra personer har skadats, uppger landets inrikesminister Arsen Avakov, enligt Reuters
14.52

Händelseutvecklingen i östra Ukraina påminner mycket om annekteringen av Krim, menar experter som SVT talat med. Även här finns det en rysk befolkning i ett område som Ryssland vill ska få starkare federal status. Attackerna är koordinerade och de som deltar i dem är uniformerade och välutrustade.

– Man använder sig av en icke-identifierbar trupp, men jag bedömer det som troligt att det är ryska fallskärmssoldater. Det finns elitförband som är särskilt lämpade för sådana här händelser, säger Christian Allerman, tidigare marinattaché vid svenska ambassaden i i Moskva..

– Det kommer rapporter på Twitter från olika städer om att pro-ryska separatister har tagit över olika byggnader. Det är definitivt inte fråga om några spontana händelser bland befolkningen, säger Carolina Vendil Pallin, forskare i rysk säkerhetspolitik vid Försvarets forskningssinstitut.

15.00
Demonstranter utanför borgmästarens kontor i staden Mariupol, drygt 30 mil söder om Slovjansk. Enligt uppgifter från Reuters ska byggnaden ha ockuperats. Foto: TT
Demonstranter utanför borgmästarens kontor i staden Mariupol, drygt 30 mil söder om Slovjansk. Enligt uppgifter från Reuters ska byggnaden ha ockuperats. Foto: TT
15.06
I morgon möts EU:s utrikesministrar i Luxemburg. Bildt säger till TT att skärpta sanktioner "mycket sannolikt" kommer upp på agendan.

– Och så kommer vi att diskutera krav på Ryssland i olika sammanhang inför de samtal som ska äga rum i Genève på torsdag.

När den ryske utrikesministern Sergej Lavrovs uttalande om att hot om våld i sydöstra Ukraina kan kullkasta fyrpartssamtalen i Genève kommer upp hörs en irriterad ton i Bildts röst.

– Det är grupper som är Lavrov närstående som använder våld och som springer omkring med vapen och tar makten i östra Ukraina. Om Ryssland ska tas på allvar så ska de kräva att de här grupperna som illegalt beväpnade försöker ta makten omedelbart avväpnas och lämnar de byggnader de ockuperat, säger han bestämt.

15.06
Utrikesminister Carl Bildt  vill inte gå in på vad eventuella skärpta sanktioner mot Ryssland kan komma att innebära.

– Det får vi ta ställning till i morgon i sådana fall. Det finns andra saker som är viktigare, som stödet till Ukraina.

Carl Bildt säger sig ha förtroende för Ukrainas nuvarande ledning och betonar att resan i söder har medfört många bra samtal, men att människor han talar med är rädda.

– Många här går klädda i den ukrainska flaggan och många fruktar att det är lugnet före stormen nu. Rädslan, den är tydlig.

15.08
Nu har vi en livesändning igång här ovanför. Reuters sänder direkt från en demonstration i staden Zaporizhia i östra Ukraina. Pro-ukrainska demonstranter skyddar myndighetsbyggnader i staden.
15.13
Utrikesminister Carl Bildt har även uttalat sig till BBC och säger att "attacken i Slovjansk utan tvekan är orkestrerad av Moskva".
15.16
– Vad vi ser på bilderna är tungt beväpnade trupper med identiska automatvapen. De ser inte ut som den lokala varianten av Rädda Barnen, för att uttrycka det milt, säger Carl Bildt till BBC.
15.19

Dödsfallen kan bli tändande gnista för större militär konflikt

svt.seDet senaste dygnets oroligheter i östra Ukraina, med dödsfall på båda sidor, kan bli en tändande gnista för en större militär insats från Rysslands sida. Det menar experter som SVT talat med. Dessutom är det planerade fyrpartsmötet på torsdag mellan USA, EU, Ryssland och Ukraina hotat.


Här hittar ni hela intervjun med experterna om Ukraina.
15.23
Nato iakttar händelserna i Ukraina med "växande oro" säger en talesperson till BBC.
15.28
Nato-källan säger också till BBC att man tror att ryska trupper varit inblandade i att ta över byggnaderna i östra Ukraina på samma sätt som man var inblandade på Krim innan halvön annekterades av Ryssland.
15.29
Oroligheter även på andra håll i östra Ukraina:

Två demonstrationer delar i dag staden Zaporizjzja i sydöstra Ukraina, omkring 20 mil väster om Donetsk. Den första demonstrationen var pro-ukrainsk och hölls för att visa stöd för Ukrainas territoriella integritet. Demonstrationens talare förklarade att staden inte skulle ge sig för proryska styrkor, och efteråt anmälde sig frivilliga till självförsvarsstyrkor, rapporterar Interfax.

Ungefär samtidigt hölls en prorysk demonstration några kilometer bort. Männen uppmanades stanna kvar efteråt för att delta i en "konferens". Pro-ukrainska motdemonstranter kom till platsen där de proryska hade samlats, men hölls isär av polisen.
15.36
Tio människor har skadats i staden Charkiv i östra Ukraina på söndagen.
De skadades i samband med sammandrabbningar mellan demonstranter som antingen stöder eller motsätter sig en federalisering av Ukraina. Det förklarar stadens vice borgmästare Svetlanda Borbunova-Ruban för nyhetsbyrån Interfax. En polis skadades enligt den regionala polisen.
15.44
EU:s utrikesansvariga Catherine Ashton skriver i ett uttalande att hon är "djupt oroad" över de väpnade åtgärderna som vidtagits av "enskilda beväpnade och separatistgrupper" i östra Ukraina i samband med att polisstationer och myndighetsbyggnader ockuperats.

– Jag vill återigen uttrycka EU:s starka stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet
och uppmanar Ryssland att göra detsamma. I det här läget är det Ryssland som manas att dra tillbaka sina trupper från den ukrainska gränsen och upphöra med ytterligare åtgärder för att destabilisera Ukraina, skriver Ashton i sitt uttalande.
15.46
EU:s utrikesansvariga Catherine Ashtons uttalande om Ukraina i sin helhet:

The High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy and
Vice President of the Commission, issued the following statement today:

"I am gravely concerned about the surge of actions undertaken by armed individuals and
separatist groups in various cities of Eastern Ukraine, who have seized in the last 24 hours
police stations and branches of the Ministry of Interior and erected check points around the
city of Slavyansk. The OSCE Special Monitoring Mission plays and must continue to play a
crucial role in actively observing and reporting about these developments and thus
contributing to prevent a further escalation of the situation.
I reiterate the EU's strong support for Ukraine’s unity, sovereignty and territorial integrity
and call upon Russia to do so as well. To this end, the Russian Federation is urged to call back its troops from the Ukrainian border and to cease any further actions aimed at destabilising Ukraine.

The EU commends the Ukrainian authorities for pursuing their law and order operations in a
measured way, in order to establish the authority of the state.

I encourage the government in Kyiv to contribute further to reducing tensions and call upon
Ukraine to ensure free and fair Presidential elections on 25 Mayas the best way to express
the citizens' will. The EU looks forward to the work of Verkhovna Rada on constitutional reform, through an inclusive process and with the support of the Council of Europe, including its Venice Commission.

I look forward to the talks with Ukraine, Russia and the United States, scheduled to take place on 17 April in Geneva, and the start of a meaningful dialogue which should contribute to de-escalating and stabilising the situation in and around Ukraine."

15.48
Barrikader utanför staden Slovjansk i östra Ukraina. Foto: SVT 
15.50
Så kallade självförsvarsstykor utanför en av de två polisstationerna i Solvjensk. Foto: SVT 
16.41
Pro-ryska aktivister har omringat kommunfullmäktige i Kharkiv, med borgmästare Gennadij Kernes kvar där inne, Enligt nyhetsbyrån Interfax-Ukraina. Enligt ögonvittnen har aktivisterna brutit sig in i byggnaden genom att slå sönder fönster på bottenvåningen.
16.45
En pro-rysk aktivist kör iväg i en bil som skottskadats under eldstriderna utanför Slovjansk. Foto: TT/AFP
En pro-rysk aktivist kör iväg i en bil som skottskadats under eldstriderna utanför Slovjansk. Foto: TT/AFP
16.52
Polis i Kharkiv uppger nu till nyhetsbyrån Interfax att 50 personer skadats under dagens sammandrabbningar mellan demonstranter. 10 fick föras till sjukhus.
16.55
I vår livesändning här ovanför vittnar bilderna om hätsk stämning mellan pro-ryska och pro-ukrainska demonstranter i staden Zaporizhia.