Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Maktskifte efter valet

Efter söndagens val stod de rödgröna som segrare. Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att inleda samtal för att bilda en ny regering, men det finns fortfarande flera frågetecken.

Samtidigt som Fredrik Reinfeldt (M) tillkännagav att han avgår som statsminister, gav han även det överraskande beskedet att han kommer att lämna posten som Moderaternas partiledare till våren.

Valresultatet kom till mycket att präglas av Sverigedemokraternas framgång, partiet mer än fördubblade sitt stöd sedan förra valet. De är nu Sveriges tredje största parti och får en vågmästarroll. Samtidigt lyckades inte Feministiskt initiativ ta sig över fyraprocentspärren, och kommer alltså inte in i riksdagen.

SVT direktrapporterade hela valdagen, läs hela vår rapportering här!

SVT rapporterade · Direktrapportering: Valdagen

Viktiga datum efter valet

 * 15 september
Reinfeldt lämnar in avskedsansökan till riksdagens talman. Talmannen kallar till sig partiledarna så fort han hinner för att utse en regeringsbildare. Löfven får uppdraget att bilda regering. Processen kan ta längre tid vid oklart valresultat.
 * 29 september
Den nya riksdagen samlas. Ny talman väljs.
 * 30 september
Riksdagen öppnas. Första möjliga dagen för talmannen att föreslå ny statsminister.
 * 2 oktober
Första möjliga dagen för statsministeromröstning om ny statsminister.
 * 3 oktober
Möjlig dag för Löfven, om riksdagen godkänt honom, att läsa upp regeringsförklaring och presentera ministrar. Konselj på slottet. Det formella regeringsskiftet sker. Det tar dock sannolikt längre tid att få en ny regering på plats
 * 17 november
Sista dagen för en ny regering att lägga fram budgetproposition
 * December
Riksdagen fattar beslut om statsbudget.

Källa: TT/Riksdagen
07.59
God morgon! Alldeles strax öppnar vallokalerna och vi drar igång här på svt.se Följ vår liverapportering här på webben och i tv med Sverige röstar. SVT är på plats runt om i hela landet, från norr till söder och öst till väster. Från vår studio i Stockholm sänder vi Sverige Röstar från klockan åtta på morgonen till sex på kvällen, därefter tar valvakan över och sänder från kvart över sex tills sent in på natten.
08.00
Mats Nyström och Lotta Bouvin-Sundberg har tagit plats i studion - redo för första delen av Sverige röstar!
Mats Nyström och Lotta Bouvin-Sundberg har tagit plats i studion - redo för första delen av Sverige röstar!
08.07


08.16
Valdagen blir en hetsig dag för många - inte minst partiledarna, rapporterar TT.
-Jag ska vara i SVT, jag ska rösta naturligtvis och sedan ska vi göra ytterligare framträdande med vår allians, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.
Även S-ledaren Stefan Löfven har ett digert schema framför sig.
-Jag ska inleda dagen med att rösta. Vi gör det tidigt på dagen så vi vet att det är gjort, säger han till TT.
08.18
Skicka gärna era valfies till online@svt.se så kanske ni får se era nunor här!
08.25
-Jag inledde dagen med att dricka kaffe och köpa mjölk, berättar V-ledaren Jonas Sjöstedt som nu anlänt till tv-huset. Han förtidsröstade i Umeå i förrgår och kommer senare idag att dela ut valsedlar i Stockholmsförorten Kärrtorp.
-Jag inledde dagen med att dricka kaffe och köpa mjölk, berättar V-ledaren Jonas Sjöstedt som nu anlänt till tv-huset. Han förtidsröstade i Umeå i förrgår och kommer senare idag att dela ut valsedlar i Stockholmsförorten Kärrtorp.
08.26

Tagga era tweets med #dinröst, ta selfies när ni röstar=valfie och mejla till online@svt.se Av upphovsrättskäl kan vi inte publicera era tweets eller fb-inlägg med bilder här om vi inte har ert medgivande.   
08.30


Alla partiledare har fått välja en låt - först ut Jonas Sjöstedt som valt en Dylan-klassiker The Times They Are a-Changin' från 1964.

 

08.40
Just nu chattar Karin Pettersson,Aftonbladet och Peter Wolodarski, DN. Ställ era frågor här:
http://netdialoglive.com/ChatPublic/FRXJprJK/c_chat-f6B9LCd3.htm
08.58
I SVT:s specialsändning ”Sverige röstar” var vänsterledaren Jonas Sjöstedt första gäst av partiledarna. Han förtidsröstade i Umeå i fredags och under valdagen delar han ut valsedlar i Stockholmsförorten Kärrtorp.
- Jag inledde dagen med att dricka kaffe och köpa mjölk, sade Sjöstedt som också berättade att han sovit gott i natt.
- Jag har jobbat hårt och då sover jag gott.
Det är Sjöstedts första valdag som partiledare och det ger en speciell känsla.
- Det är en känsla av allvar och av lite högtidlighet. I dag ska vi byta regering. I dag ska vi få en starkare vänster, sade vänsterledaren.
Den senaste tiden har Alliansen knappat in på de rödgröna
- De som trodde att detta skulle gå lätt har fått en tankeställare. Vi kommer att behöva varenda röst, säger Sjösted.
09.06


09.07
Nu har statsminister Fredrik Reinfeldt (M) kommit till tv-huset: -Det här är början på en lång dag och vi har gjort en bra valrörelse.
Nu har statsminister Fredrik Reinfeldt (M) kommit till tv-huset: -Det här är början på en lång dag och vi har gjort en bra valrörelse.
09.14
Reinfeldts låtval: Avicii "You Make Me" - så här glad såg han ut då!
Reinfeldts låtval: Avicii "You Make Me" - så här glad såg han ut då!
09.15
Om du inte bestämt dig - glöm inte svt:s valkompass!
www.svt.se
09.21
-Det är ett nytt medielandskap och det har påverkat den här valrörelsen, konstaterar statsministern i SVT:s specialsändning.
09.22
Han säger att man ser att partierna har satsat mycket på sociala medier inför valet och på frågan om varför han inte är lika aktiv som utrikesministern säger han: Ska man göra det ska man göra det som Carl Bild gör och man lär sig mycket av att följa Carl Bildt.
09.27
Missade du Jonas Sjöstedt i SVT:s specialsändning? Här kan du läsa vad han sa:

Sjöstedt: I dag byter vi regering

svt.seI SVT:s specialsändning ”Sverige röstar” var vänsterledaren Jonas Sjöstedt första gäst av partiledarna. Han berättade att han sovit gott i natt.
09.29
Nummer två i raden av partiledarna att gästa SVT:S specialprogram ”Sverige röstar” var moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt. - Det här är början på en lång dag och vi har gjort en bra valrörelse, sade han.
 
Fredrik Reinfeldt berättade att han inte varit särskilt aktiv på sociala medier som Facebook och Twitter. Han tänker inte ta efter utrikesminister Carl Bildt som är mycket aktiva på Twitter.
- Carl Bildt är Carl Bildt. Jag finner min väg. Ska man göra det, ska man göra det som Carl Bildt. Då handlar det om att vara väldigt bra, sade han.
09.41
I Sverige röstar diskuterar Karin Pettersson och Peter Wolodarski just nu valrörelsen.
-Det har varit en rörig valrörelse men Fredrik Reinfelds tal "öppna era hjärtan" har sedan satt tonen i valet, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.
-Hjärta och hjärna gick hand i hand här, säger Aftonbladets Karin Pettersson som fortsätter, men jag uppfattade det som drivet av känsla men också av taktik och strategi.
09.4109.46
När Björn Ferry, före detta skidskytt, gästar SVT:s Sverige röstar berättar att han alltid tidigare har förtidsröstat.
-Jag har alltid varit på nått träningsläger. Men jag har alltid varit poplitiskt intresserad ochh varit på de i laget som varit soffpotatisar.
09.49
Radioprofilen Annika Lantz är också gäst i programmet och säger att hon har skrivit upp 100 punkter för varför man bör rösta.
-Till exempel för att man kan se vilka som bor i ens närområde, man kan ta reda på vem man är - har jag förändrats sedan förra året?, det är gratis och man får en promenad!
Och att det är en speciell dag har hon markerat med sitt klädval:
-Jag har ju till och med blus i dag för att det är valdag. Och det händer inte ofta.
09.51
Nu finns journalisten och komikern Karin Adelsköld här för att chatta med er. Välkomna med era frågor!
netdialoglive.com
12.08
Var hamnar alla selfies som man lägger upp? :) vill hitta dem!
Hej! De flesta publicerar ju sina selfies på FB, Twitter och Instagram. Av upphovsrättsskäl kan vi inte publicera bilder utan tillåtelse, ni kan också mejla dem till sbtnyheter@svt.se så kan vi lägga upp dem här.