Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Gisslandramat är över

En beväpnad man har hållit ett okänt antal personer gisslan på ett kafé i centrala Sydney. 
Dramat inleddes på förmiddagen lokal tid och har pågått lång tid. Vid halv tre, lokal tid, stormar polisen kaféet. Följ SVT:s direktrapportering och ställ frågor till SVT:s reporter här!

 

 

SVT rapporterade · Gisslandrama på kafé i Sydney

08.49
En av gisslan som flytt ska ha tagits till sjukhus, men det är oklart med vilka skador.
08.57
Biträdande polischef Catherine Burns säger att förhandlingar sker med den beväpnade mannen. "Vi har de bästa förhandlarna i världen", säger hon på en presskonferens i Sydney.
08.59
Först lyckades tre personer ur gisslan fly - och sedan två till. Alltså har fem personer lyckats fly från kaféet men det kan finnas så många som 30 personer inne i kaféet, men antalet ur gisslan är oklart än så länge.
09.03
Channel 7:s reporter på plats utanför kaféet ser ungefär 15 gisslan innanför fönstren. Det ska vara både kvinnor och män, unga som gamla. Den beväpnade mannen tvingar dem stå mot fönstren i flera timmar i taget, skriver reportern Chris Reason på Twitter.
09.08
Ett stort område är avspärrat och trafiken leds om. Affärskvarteren i området har stängt. Polisen säger dock att det inte är farligt att komma in till staden. Det finns dock uppgifter om att bomber har placerats ut på flera platser i staden, polisen har letat på tre ställen utan att finna något uppger ABC News.
09.12
Australiens premiärminister Tony Abbott skriver på Twitter: "Det har varit en svår dag som har testat oss, men som australier i alla situationer, har vi antagit utmaningen. Jag är stolt över det sätt som polis och säkerhetstjänst har svarat på händelserna i dag."
09.18
Gisslandramat har nu pågått i tio timmar. Det började på förmiddagen när en beväpnad man tog sig in på kaféet Lindt Chocolate Café. Han tvingade gisslan att hålla upp en flagga med arabisk skrift på och har även krävt Islamiska statens flagga i utbyte mot en gisslan.
09.22

Här flyr gisslan i panik i Sydney

svt.seEfter ett par timmar i fångenskap lyckades fem personer fly från det belägrade kafé i Sydney, där en beväpnad man håller ett tiotal personer i gisslan. På bilderna ser man två kaféanställda springa i panik.
På tv-bilder från Channel 9 News ser man hur två kaféanställda, som hållits gisslan i ett par timmar, panikslagna flyr från kaféet.
09.29
Flaggan som den beväpnade mannen tvingar gisslan att hålla upp är en flagga med den muslimska trosbekännelsen Shahadah på. Det står "Det finns ingen gud utom Gud och Muhammed är Guds profet" på flaggan. Det uppger tidningen Sydney Morning Herald.
09.29
Hoppas det går bra och ingen kommer och skor sig
09.32


09.36
Catherine Burns från polisen säger att man övervakar sociala medier som Facebook och Twitter eftersom det finns uppgifter om att gisslan har uppdaterat inifrån kaféet.
09.40


09.41


09.42
Polisen uppger att de har fått flera krav från gisslantagaren men väljer av säkerhetsskäl att inte avslöja dem. 
09.53
Hur kan SVT veta vad terroristen(-erna) kräver (t.ex. IS-flagga och att prata med Tony Abbott) när inte media här i Australien vet eller har bekräftat det?
Flera australiska medier går ut med dessa uppgifter och hänvisar till de gisslan som släppts som ska ha berättat det. Polisen vill dock inte bekräfta det.
09.58
Flera av de gisslan har tvingats stå mot fönstren i flera timmar. Chris Reason, reporter på Channel 7, berättar om en kvinna som han sett stå pressad mot fönstret på kaféet i två timmar och beskriver hur skräckslagen hon såg ut med rödsprängda ögon. Nu får gisslan sitta ned och får mat, uppger han.
10.00
Här kan man höra premiärminister Tony Abbotts senaste uttalande om gisslandramat:

Latest update from Prime Minister Tony Abbott on #sydneysiege

SoundCloudListen to Latest update from Prime Minister Tony Abbott on #sydneysiege by 702ABCSydney #np on #SoundCloud
10.0210.08
Antalet gisslan har varierat under dagen, polisen vill inte uppge hur många som är fast inne i kaféet men säger att det inte är så många som 30 personer, som man tidigare trott. 
10.10
Ljuset har precis släckts inne i kaféet uppger Channel 7:s reporter som befinner sig utanför.
10.13
Gisslandramat går nu in på sin elfte timme. Enligt The Guardian har polisen identifierat den beväpnade mannen men ber media att inte gå ut med hans namn. Vad man vet just nu rör det sig enbart om en gärningsman.
10.14
Premiärminister Tony Abbott säger att gärningsmannen har "politiska motiv".
10.18
Det var när gisslandramat gick in på sin sjätte timme som tre manliga gisslan lyckades fly. En timme senare kunde två kvinnliga kaféanställda fly från kaféet.
10.18
Channel 7 uppger att det rör sig om ungefär 15 personer inne i kaféet.