Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Inställda tåg och tiotusentals utan el

  • Stora störningar i tågtrafiken. SJ ställer in samtliga tåg söderut från Stockholm, förutom sträckan Malmö-Göteborg. Tågen mellan Stockholm och Göteborg samt mellan Stockholm-Karlstad-Oslo kommer att börja rulla tidigast klockan 14 i morgon.
  • Tre tåg blev stillastående utan ström, ett av dem i fyra timmar. Samtliga tre tåg har nu evakuerats.
  • Just nu är drygt 27.000 kunder strömlösa i Sverige.SVT rapporterade · Live: Stormen Helga

SJ säger att SJ:s tåg på sträckan Stockholm–Göteborg och omvänt, samt sträckan Stockholm–Karlstad–Oslo och omvänt, kommer att börja rulla tidigast klockan 14.00 i morgon.

Motsvarande prognos för Stockholm–Malmö finns inte i nuläget.

MTR:s trafik mellan Stockholm och Göteborg är helt inställd under fredagsdygnet.
08.52
God morgon! Stormen Helga är på väg mot Sverige och det kommer vi följa live här på SVT Nyheter. Var med oss och få de första uppdateringarna om väderläget där Du bor. Kom gärna med inspel och berätta hur det är där Du befinner dig!
08.53
Här kan du läsa en artikel om det senaste och en intervju med vår egen meteorolog.

Stormen Helga närmar sig land

svt.seOvädret Helga rör sig nu över Nordsjön mot Sverige och vinden har redan tilltagit längs västkusten, men det är först vid tolvtiden som stormbyar väntas i Västra Götaland för att fortsätta österut in över landet.
09.05
Under de närmsta timmarna kommer de mest drabbade områdena att vara norra Götaland och södra Svealand.
09.13
Från Twitter levereras lite äkta Göteborgshumor:

09.13
Hashtaggen Helga har redan börjat trenda på svenska Twitter.
09.14
Än så länge påverkas inte trafiken i västsverige, men kolletivtrafiken har drabbats. Till exempel har tåg fått ersättas med buss, säger Lisa Johansson, SVT Nyheter, på plats i Uddevalla.
09.15
Jag hade planerat en resa från Östergötland till Göteborg under eftermiddagen.

Är det olämpligt att köra bil i stormvindar?
Det råder ju en klass 2-varning och då bör man hålla sig hemma om man kan råder SMHI. Det kan vara olämpligt att köra där det är mycket skog eftersom det kan falla ned på bilen.
09.16
Om kulmen kommer längre fram på dagen är det inte helt otänkbart att trafiken också påverkas, menar Lisa Johansson, SVT Nyheter, på plats i Uddevalla.
09.18
Stormar är vanligast i södra Sverige, mycket på grund av skillnaderna i temperatur mellan norra och södra Sverige.
09.18
Helga har fått sitt namn av danska vädertjänsten, eftersom det var till Danmark stormen kom först. Man går efter alfabetet och växlar mellan mans- och kvinnonamn. Förra stormen som precis avtagit och drabbade främst Skåne var Gorm, även den döpt av Danmark.
09.21
En teori till att man ger stormar namn är för att det ska vara lättare att hålla reda på dem. Det är relativt nytt att namnge stormar.
09.23
Dalarna får både blåst och snö under dagen och kommer att ha det lite extra besvärligt.
09.24
I Uddevalla-trakten kommer det att bli värst omkring lunchtid.
09.27
Vindarna kan komma upp i över 30 meter per sekund på vissa ställen, vilket är väldigt kraftigt.
09.29
Under kvällen har det mesta dragit bort, men fortfarande blåsigt i öster.
09.31
Nu var livesändningen slut men vi fortsätter rapportera här i textform.
09.37
Kommer stormen och störa trafiken på Arlanda?
Pratade precis med Swedavias pressjour och de meddelar att flygtrafiken i nuläget inte påverkas utan flygen går som normalt.
09.38
Hej hur är det med tågtrafiken i skaraborg / norra V-götaland i em?
Har just pratat med SJ som säger att tågtrafiken ska gå som vanligt, men om det skulle uppstå några problem är det ingen ersättningstrafik. Istället får du antingen boka om din resa eller be om pengarna tillbaka.
09.46
Hur går västtrafiks bussar. Problem.
Ja, det verkar vara stora problem hos Västtrafik. De meddelar att man ska hålla sig uppdaterad via deras hemsida eller app. Man planerar för stora störningar i både buss- och tågtrafiken.
09.48
Hej! Jag sitter i Gävle och kommer att rapportera om väderläget härifrån Gävleborg. Kom gärna med inspel och bilder som berättar om hur det ser ut hos er.
09.49
Hej!

Kommer flygtrafiken från Arlanda gå som planerat? Vi ska flyga till Teneriffa på söndag morgon.

Mvh Erik
Helena Zachariasson pratade med Swedavias pressjour för en stund sedan som meddelade att flygtrafiken i nuläget inte påverkas utan flygen går som normalt.
Stormen väntas dessutom att bli lugnare under kvällen.
09.50
De som undrar kring flygtrafiken: Talade precis med Swedavias pressjour som meddelar att i nuläget påverkas inte flygtrafiken på varken Landvetter i Göteborg eller Arlanda i Stockholm. - Vi följer läget hela tiden och anpassar oss efter det. Men just nu är det ingen påverkan utan allt går som normalt. Det är kaptenerna på varje flyg som avgör om det är säkert att lyfta eller ej, säger Åsa Öhman, pressinformatör.
09.51
Kommer Gotlandsfärjorna gå på fredagkvällen?
Just nu är två färjor senarelagda på grund av hårt väder. Det är 12.30 från Nynäshamn och 17.30 från Visby. Det kan bli fler då stormen går från väst till öst och då riskerar vinden öka under eftermiddagen på östkusten.
09.53
Vi skall åka bil till göteborg vid lunchtid. Bor i Lidköping. Vad rekommenderar ni??
Att ta det försiktig! SMHI rekommenderar att man håller sig inne om man kan. Största risken är ju halka och att träd blåser ned på vägen. Håll er på större vägar och kör sakta skulle jag säga.