Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

50 döda i masskjutning på nattklubb i Florida


Minst 50 personer dödades vid den blodigaste masskjutningen i USA:s historia. Den utpekade gärningsmannen Omar Mateen, 29, höll människor som gisslan på nattklubben i Orlando innan han sköts ihjäl av polis. Händelsen utreds som ett terrordåd.

SVT rapporterade · Masskjutning i Orlando

18.26
Den amerikanske kongressledamoten Adam Schiff uppger att den misstänkte skytten Omar Mateen ska ha svurit sin trohet till terrorgruppen IS, skriver Reuters. Uppgifterna sägs komma från den lokala polismyndigheten.
18.33
Den misstänkte gärningsmannen var känd av FBI. Han var en av hundratals personer som misstänks vara IS-sympatisörer, uppger två poliskällor till CNN.
19.31
Även i Los Angeles ska det senare i dag hållas Pride-parad. Under förmiddagen, lokal tid, hittade polis automatvapen, ammunition och sprängmedel i en bil som cirkulerade i staden. Bilens förare uppgav för polis att han var på väg till stadens prideparad.
19.32
Polisen har stärkt säkerheten kring dagens evenemang i Los Angeles, men säger samtidigt att man inte tror att det finns något större reellt hot mot paraden.
19.32
Detta rapporterar LA Times.
19.34
Det finns ingen känd koppling mellan gripandet av bilföraren i Los Angeles och dådet i Orlando.
19.36
FBI har tagit över utredning av ärendet även i LA.
21.39
FBI:s talesperson sade att FBI hörde Mateen 2013 efter att han sagt provocerande saker till en kollega. Han hördes igen 2014 om en möjlig koppling till självmordsbombaren Moner Abu Salha. Men FBI hittade ingen tydlig koppling mellan de båda männen, skriver BBC.
21.39
Fler fördömanden från världssamfundet, här FN och generalsekreterare Ban Ki-moon:
21.41
Vet man varför familjen gick ut med att detta inte är religiöst, utan "bara" ilska över att han sett män som kysst för några månader sedan?
Vad tror du själv? Allt är ju bara spekulationer just nu.
21.41
Varför censurerande ni namn och religion tidigare under kvällen?
Vi har namngivit Omar mateen och sagt att har rötter i Afghanisatn i flera sänsningar i TV, på webb .
21.43
Varför kan inte SVT säga att det är en gayklubb `?
Vi har upprepade gånger berättat att det är en gayklubb.
21.45
Apropå det som Anna-Sofia Winroth skrev: Jag ifrågasätter starkt att ni använde förövarens pappa som någon slags källa till information. Han är knappast objektiv, och lär dessutom vara i svår chock över det som hänt. Hur resonerade ni egentligen där?
Du har rätt i att det är ett gränsfall, vi valde att återge pappans berättelse när Mateen blev så upprörd över två män som kysstes men vi har inte gått ut med pappans påstående att det saknar religösa kopplingar.
21.52
Kommer svt att hålla någon form av tyst minut i dagarna som kommer?
Inte vad jag vet, men statsminister Stefan Löfvén har inte framträtt ännu, vi får se när han kommenterat Orlando.
Oj, nu har visst Löfvén uttalat sig. Inget om nån tyst minut.