Ljus arbetsmarknad 2019

Uppdaterad
Publicerad

Det starka konjunkturläget i Värmlands län håller i sig även under 2018 och 2019.

Andelen sysselsatta mellan 16-64 år förväntas nå toppnivåer och bli det högsta på över ett decennium. Antalsmässigt blir det flest nya jobb inom den privata och offentliga tjänstesektorn. Det visar Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognos för 2018-2019.

Även arbetslösheten väntas fortsätta sjunka och hamna på 6.4 procent i slutet av 2019.  I april i år var den 7.2 procent.

Det råder dock fortfarande inte någon allmänt utbredd brist på arbetsmarknaden i Värmlands län, skriver Arbetsförmedlingen i sin rapport.

Fyra av tio arbetsgivare har dock upplevt rekryteringsproblem det senaste halvåret. Störst är bristen i inom information och kommunikation.  Därefter följer byggbranschen som också har en hög upplevd brist.

Arbetsförmedlingens prognos baseras på intervjuer med ett stort antal privata och offentliga arbetsgivare.  I den senaste undersökningen ingick 581 arbetsställen inom det privata näringslivet i Värmlands län med svarsfrekvens 86 procent.

135 offentliga arbetsgivare ingick också i urvalet i Värmlands län och svarsfrekvensen uppgick till 96 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.