Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Majoritet säger nej till LAS-förslaget Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

LO säger fortsatt nej till Las-förslag

Uppdaterad
Publicerad

LO säger fortsatt bestämt nej till det förslag på nya turordningsregler som arbetsgivarna lade fram förra veckan. I en debattartikel i tidningen Arbetet skriver ordföranden för 7 olika LO-förbund att förslaget skulle få förödande konsekvenser för LO:s medlemmar och kraftigt flytta balansen på arbetsmarknaden till arbetsgivarnas fördel.

”Skulle Svenskt Näringslivs förslag bli underlag för en ny lagstiftning så är det en krigsförklaring mot LO och alla medlemmar i ett LO-förbund. Det skulle skapa tysta arbetsplatser och godtyckliga uppsägningar”, skriver de.

De sju ordföranden, som bland annat representerar förbunden Byggnads, Pappers, Seko och Transport, skriver vidare att det var ett lätt beslut för LO att fatta och att man förväntar sig att LO:s ledning inte backar från beslutet utan istället försvarar det fullt ut.

”Vikten av solidaritet inom LO och mellan LO-förbunden är viktigare är på mycket länge”, skriver de.

”Ska vi klara att möta kommande utmaningar på svensk arbetsmarknad behöver vi samla oss som en enad kraft. Splittring tjänar bara arbetsgivarna på”.

IF Metall kan tänka sig ansluta sig till avtalet

I förra veckan sade LO:s styrelse enhälligt nej till ett förslag om ett nytt huvudavtal på den svenska arbetsmarknaden. Avtalsförslaget, som bland annat innebär nya turordningsregler och förändrade skäl för uppsägning, gav inte deras medlemmar tillräckligt stor trygghet, uppgav LO:s ordförande Susanna Gideonsson efteråt. Tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv sade dock ja till förslaget.

Frågan är dock hur eniga LO kommer att vara i frågan framöver. LO-förbundet IF Metall har aviserat att man inte utesluter att ansluta sig till det avtal som finns mellan PTK och Svenskt Näringsliv.

– Vi vill inte bli offer för omständigheterna. Inte låta PTK snacka ensamma om sånt som berör oss, säger avtalssekreteraren Veli-Pekka Säikkälä till Arbetet.

Även akademikerförbundet Saco har sagt att man är positiva till avtalet, Saco vill hellre se att den blir lag än den så kallade las-utredningen, som nu regeringen går vidare med efter att parterna än en gång misslyckats med att nå en överenskommelse.

– När det nu finns en bred partslösning så ska LAS-utredningen kastas i papperskorgen, säger Saco-ordföranden Göran Arrius. 

Också tjänstemännens centralorganisation, TCO, säger idag att regeringen måste gå vidare med överenskommelsen från förra veckan och inte med las-utredningen.

– Ett av TCO:s grunduppdrag är att värna partsmodellen. Det betyder bland annat att vi ska skydda den från inblandning av politiken. LAS-utredningens förslag är exempel på den typen av inblandning, säger TCO:s ordförande Therese Svanström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Majoritet säger nej till LAS-förslaget Foto: TT
Sekos ordförande Valle Karlsson och LO:s ordförande Susanna Gideonsson.
Sju ordföranden för bland andra Byggnads, Pappers, Seko och Transport vill att LO säger fortsatt nej till Las-förslaget. På bilden syns Sekos ordförande Valle Karlsson och LO:s ordförande Susanna Gideonsson i förra veckan.