Löfven: ”Bra lösning sälja brunkolen”

Uppdaterad
Publicerad

– Om Vattenfall tycker det är en bra lösning att sälja brunkolen så är ju det en bra lösning då.

Det säger statsminister Stefan Löfven till SVT i dag, efter Vattenfalls utspel om att man vill sälja av brunkolsverksamheten i Tyskland.

Vattenfalls brunkol i Tyskland fortsätter orsaka politiska strider. Idag utfrågades bolagets styrelseordförande i konstitutionsutskottet om förra regeringens styrning av just brunkolsverksamheten.

Då meddelade styrelseordförande Lars G Nordström tydligt att företagsledningen vill göra sig av med brunkolsverksamheten.

– Brunkolsverksamheten är en belastning för bolaget i Sverige. Med all respekt för tysk energipolitik och hur dom tänkt lösa det, så är det för svenska Vattenfall en belastning. Därför vore det ganska bra om ledning, styrelse och ägare kunde vara överens om att man kanske ända ska försöka sälja det här, sa Nordström.

MP ville inte sälja före valet

Före valet var Vattenfalls brunkol en het fråga. Miljöpartiet ville inte sälja av Vattenfalls brunkolstillgångar, eftersom man såg en uppenbar risk att en köpare skulle vara ute efter att starta upp till fem nya brunkolsgruvor, där Vattenfall äger koncessionen. Moderaterna har däremot sagt att man vill sälja, om det finns lämpliga köpare.

Lars G Nordström sa att när man tidigare aktualiserat försäljning då har främst riskkapitalister visat intresse. Men han sa idag att det nog finns intresserade köpare.

– Det finns flera intressenter, det är allt jag kan säga.

Ville inte nämna spekulanter

Vilka det kunde vara ville han inte gå in på. Han menade att Vattenfalls miljömål om att minska utsläppen till 65 miljoner ton inte kommer att gå att nå om man inte avyttrar delar av verksamheten. Däremot medgav han för SVT att en försäljning inte självklart blir jättebra ekonomiskt.

– Jag tror ju att det är svårt att göra en riktigt bra affär på det här, sa Nordström.

– Men det får vägas mot de risker som det innebär att vara kvar, både lönsamhetsmässigt och hållbarhetsmässigt.

Smutsigt rykte

Brunkol brukar betraktas som den smutsigaste och sämsta energiformen som finns för klimatet, men också en nödvändighet för energiförsörjning och hundra tusen jobb i Tyskland. Politiker i Tyskland ger väldigt splittrade besked, menar Vattenfall. Den nationella regeringen vill hitta sätt att minska brunkolsberoendet. Men regionala politiker ser nödvändighet i att under lång tid framöver använda kol både för att säkra energiförsörjningen och för att verksamheten genererar tiotusentals jobb.

Efter Vattenfalls utspel i dag så var statsministern förvånansvärt tydlig med att uttrycka sig positiv till en försäljning. Särskilt eftersom han menade att det var regeringens – alltså den samlade rödgröna regeringens – uppfattning han meddelade.

– Om Vattenfall ser en möjlighet att sälja, ja då är det ju det bästa som ledningen hittat, och då är det ju en bra lösning, sa han till SVT.

”Försäljning ger fler kolgruvor”

På miljöorganisationen Greenpeace är man däremot kritisk till dagens besked och iden om en försäljning.

– Sverige borde vara en aktör som bidrar till omställningen, säger Greenpeaces Sverigechef, Annika Jacobson till SVT.

Hon ser en uppenbar risk att en försäljning leder till att det öppnas ytterligare nya brunkolsgruvor i Tyskland. Och hon tycker inte man behöver vara rädd för att Sverige och Vattenfall ska anklagas för att lägga sig i tysk politik genom att ”hålla” på rättigheterna till brunkolen.

– Nej, Tyskland letar ju olika sätt att minska sina utsläpp och sitt brunkolsberoende. Då ser jag inget skäl till att Sverige inte kan vara en positiv kraft som försöker hjälpa dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.