Foto: TT

Löfven backar om budgeten till valet

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven lutar ännu mest åt MP som partner efter nyvalet i mars. Han konstaterar samtidigt att den rödgröna budgeten föll och politiken den skulle stötta måste anpassas efter det.– Den budgetproposition som vi lade på riksdagens bord röstades ner för en vecka sedan. Man kan inte gå till val på precis den här budgeten.

När statsminister Stefan Löfven träffade journalisterna efter riksdagens frågestund konstaterade han att Miljöpartiet och Socialdemokraterna är överens om att man går till val som självständiga partier, precis som inför valet i höstas. Men han påpekade samtidigt att MP fortfarande är Socialdemokraternas naturliga samarbetspartner.

– Vi sitter i regeringen tillsammans och jag har inget besked om att vi tänker bryta det, sade Löfven.

På frågor som rörde regeringsbudgeten förklarade Stefan Löfven att den rödgröna budgeten föll och politiken den skulle stötta måste anpassas efter det.

– Budgeten är överspelad. Den budgetproposition som vi lade på riksdagens bord röstades ner för en vecka sedan. Man kan inte gå till val på precis den här budgeten. Nu har vi ett extra val, och nu ska vi vinna det valet, och då har vi nya förutsättningar i vår.

Vill bredda samarbetet

Löfven fortsatte att tala om att både Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill bredda samarbetet med andra partier i riksdagen. Men han tror inte på en blocköverskridande regering med många partier.

– Jag tror inte på en stor koalition där nästan alla partier i riksdagen är med, det måste finnas skillnader kvar. Annars öppnar det för andra krafter, sade han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.