António Guterres och Stefan Löfven under dagens presskonferens i Stockholm. Foto: SVT

Stefan Löfven i överläggning med António Guterres

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Löfven (S) och FN:s generalsekreterare Guterres träffades under måndagen i ett möte om FN:s framtid och roll. På agendan stod Syrienkriget och Sveriges inställning till hur man ska gå vidare.

– Ingen nation kan lösa detta själv. Det är därför Sverige stödjer FN som ett ankare. Sverige stödjer till fullo generalsekreterarens förslag till reform – även ekonomiskt, sade statsminister Stefan Löfven på presskonferensen på Kungliga biblioteket i Stockholm på måndagsförmiddagen.

Reformen rör bland annat nytt kontor för anti-terrorism, skärpta åtgärder mot sexuella övergrepp som begås av FN-anställda men också en tydligare fördelning mellan alla de FN-organ och deras uppdrag, som till exempel WHO.

”Uppriktig diskussion”

Under helgen har FN:s säkerhetsråd hållit möte i skånska Backåkra. Både Guterres och Löfven var närvarande där.

– Svåraste fråga har varit de kemiska attackerna i Syrien. Vi har haft en uppriktig diskussion. Jag hoppas att det vi kommer att finna en lösning, sade FN:s generalsekreteraren António Guterres på presskonferensen.

FN:s generalsekretetare bekräftade på nytt svårigheterna att få tillträdde till platsen för den senaste nervgasattacken i Syrien.

– Vi har en delegation i Duma. De kan inte ta reda på vem som är ansvariga för attacken. De kan säga att attacken skett, men inte vem som är ansvarig, sade António Guterres.

”Sverige – en brobryggare”

Måndagens möte var mer officiellt mellan Sverige och Guterres, med flera punkter på agendan. Syrienkriget och den svenska inställningen på hur man ska hantera konflikten är en av dessa samt Sveriges roll i säkerhetsrådet.

Guterres beskriver Sverige som en viktig allierad i FN. Helgens diskussioner på den skånska landsbygden tror han kommer att möjliggöra steg framåt kring arbetet med Syrienkonflikten.

– Sverige har alltid varit en brobyggare. sade han.

Fakta: FN:s säkerhetsråd

FN:s säkerhetsråd har totalt 15 medlemsländer. Fem av dem är permanenta medlemmar och har vetorätt: Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA.

De andra medlemländerna röstas in två år i taget och på en sådan plats sitter Sverige under 2017 och 2018. Övriga nio medlemsländer just nu är: Bolivia, Elfenbenskusten, Ekvatorialguinea, Etiopien, Kazakstan, Kuwait, Nederländerna, Peru och Polen.

Alla FN:s medlemsländer har åtagit sig att följa säkerhetsrådets beslut och att genomföra dem.

Säkerhetsrådet ägnar sig enbart åt frågor som rör fred och säkerhet. Säkerhetsrådet har rätt att å alla FN:s medlemsländers vägnar agera för att bibehålla internationell fred och säkerhet.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.