Löfven kräver svar av Ryssland om Navalnyj

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven kritiserade Rysslands agerande i Ukraina samt krävde svar om förgiftningen av den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj när han på lördagskvällen talade på länk inför FN:s generalförsamling, rapporterar TT.

– Rysslands olagliga annektering av Krim och Sevastopol och aggression i östra Ukraina utgör allvarliga brott mot internationell lag, utmanar global säkerhet och orsakar mänskligt lidande, sade Löfven.

Statsministern krävde även att Ryssland utreder förgiftningen av den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

– Den ryska regeringen måste undersöka mordförsöket grundligt och öppet. De ansvariga måste ställas inför rätta, sade han enligt TT.

Löfven tog även upp situationen i Belarus efter det kritiserade valet i augusti, ett tal som enligt Löfven varken var ”fritt eller rättvist”.

Pandemin prövar moståndskraften

Stefan Löfven uppgav vidare att den pågående coronapandemin illustrerar vikten av att stärka internationella samarbeten och då inte minst FN.

– Tider som dessa testar våra samhällens motståndskraft och vårt internationella samarbete. Mer än någonsin behöver vi arbeta tillsammans i solidaritet, sade han och tillade att pandemin samtidigt har skapat möjligheter för att stärka samarbetet mot ett modernt och inkluderande FN men också möjligheten att bygga bättre, motståndskraftiga samhällen.

I sitt tal deklarerade statsministern att Sverige stödjer världshälsoorganisationens (WHO) ledarskap i arbetet med att bekämpa covid-19 samt samarbetet mellan flera nationers världsledare för att säkra en rättvis och global tillgång till ett framtida vaccin.

– Ingen är säker förrän alla är säkra. Att säkra tillgång till vacciner är en global utmaning som kräver internationellt samarbete och solidaritet.

Fossilfritt Sverige

Stefan Löfven lyfte i talet även klimatförändringarna och kallade det en av världens mest angelägna frågor.

– Vi måste omforma våra samhällen och sänka utsläppen. Sverige strävar efter att vara den första fossilfria välfärdsnationen men vi välkomnar all konkurrens för att slå oss om den platsen, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.