Rolf Johansson, Stenbocks Karoliner. Foto: SVT

I år är det 300 år sedan Norrköping brändes till grunden

Uppdaterad
Publicerad

Klockan var 9 på morgonen den 30 juli 1719. Kyrkklockorna varnade invånarna i Norrköping om ofred. 7000 ryska soldater på flera hundra galärer kom in genom Bråviken, rövade allt i deras väg för att slutligen bränna ner och plundra Norrköping.

Norrköpingsborna ville först försöka rädda staden men möttes av ett övermäktigt motstånd och kanoneld och valde att i stället ta sig springande västerut mot bland annat Finspång.

– Staden totalförstördes i branden och allt av värde stals av ryssarna och bars ner till båtarna. Det var sammanlagt 360 båtar som lämnade Norrköping och då var det även svenska fartyg som ryssarna tog, säger Rolf Johansson.

Den här ryska härjningen innebar en total katastrof för Norrköping där ingenting efter förödelsen fungerade.

– Industrierna var nedbrända. Alla lager av koppar och mässing stals av ryssarna. Det var metaller som Norrköpingsborna försökt gömma på Motala ströms botten men den ryska hären hittade det gömda, säger Rolf Johansson i föreningen Stenbocks karoliner.

I kväll uppmärksammas 300-årsminnet av Norrköpings största katastrof med en ceremoni på tyska torget.

Anton Munchenberg, komminister i St Johannis beskrivelse av förödelsen:

Huru fasligt Norrköping nu är, där man intet annat ser än stygga murar, förtorkade trän av hettan och några svarta stubbar, där nu är heltyst och man får lukta bränt av en stor hop kreatur, som satt livet till kan jag ej till fyllest beskriva. På stadskyrkogården ligger på ena sidan om portsen en död häst. På andra sidan giva de omrörda och utvältade liken en grym lukt. Av kommissarie Ehrenspetz fru var hela svepningen borttagen. Så ser det ock ut i herregravarna i St Johannis kyrka, varest kistria äro öppnade och liken utkastade. På St Johannis kyrkogård förrättas nu gudstjänsten, dock allenast en prdikan var söndag och aposteldag, varvid 2 eller 300 personer plägar vara tillstädes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.