Fredrik Bergkvist är ägare till Fyrverkerifabriken. ”Jag känner mest förtvivlan”, säger han. Foto: Privat

Ägaren till Fyrverkerifabriken: ”En stor del av mitt liv som har försvunnit”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen började Fyrverkerifabriken i Ljungby brinna efter att blixten slagit ned. Det som finns kvar av byggnaden nu är bara själva stålstommen, allt annat är förstört och måste rivas.

– Om byggnaden skulle byggas upp igen så skulle det inte vara samma själ i den som den jag byggde upp, säger ägaren Fredrik Bergkvist.

Han säger till SVT Nyheter Småland att det är svårt att ta in det han ser.

– Det är inte bara en byggnad, utan en stor del av mitt liv som har försvunnit.

”Känner förtvivlan”

Det som är kvar av Fyrverkerifabriken ska rivas och saneras. Det kommer också göras miljöutredningar vid byggnaden för att se om det finns kemikalier i marken och vattnet.

– Det som hände är fortfarande så nära och jag känner mest förtvivlan, säger han och fortsätter:

– Om fabriken skulle byggas upp igen så skulle det inte vara samma själ i den som den jag byggde upp. Jag har dragit varje skruv i byggnaden, det var mitt livsverk.

Stor förlust

En stor förlust var alla gamla fyrverkerier som lagerhölls i byggnaden men som sedan skulle visas på museum. Det var fyrverkerier från 50- och 60-talet, men nu är två tredjedelar av det borta.

– Samlare hade sett fram emot att få komma hit och titta på dem. Det är sådant man aldrig kan ersätta med pengar.

Det som brann upp var Fyrverkerifabrikens butikslager, verksamhetens huvudlager finns på en annan plats. Den troliga orsaken är ett blixnedslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.