Hon har ritat och berättat för barn och vuxna i 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Anna-Clara Tidholm i Arbrå har ritat och berätta för barn och vuxna i 50 år. Nu visas en retrospektiv med henne på Bollnäs Konsthall.

Anna Clara Tidholms teckningar och böcker växer fram här i Hälsingland och har blivit berättat för generationer av barn. Men att bli föremål för en retrospektiv på en konsthall, ja, det var inte självklart för henne.

– Först var det bara läskigt, ungefär som om det skulle vara slut nu, säger Anna-Clara Tidholm. Sen tyckte jag att de skulle vara lite kul att få visa vad jag hållit på med under alla år jag bott här, snart i 50 år.

Hälsingland syns i bilderna

Stockholmstjejen Anna-Clara Tidholm kom till Hälsingland 1969 tillsammans med maken och poeten Thomas Tidholm. De har blivit kvar här och är idag en självklar del av landskapet.

– Det är andra som sagt till mig att de kan se Hälsingland i mina bilder även när det inte handlar om Hälsingland, säger Anna-Clara Tidholm. Jag tror att det är bergen och skogen.

Läs för barnen

Och skogen syns ofta i hennes böcker och illustrationer, men mest känd är hon för sina böcker för små barn.

– Det är jättebra att läsa böcker för små barn eftersom det blir till ingång för läsande, men böckerna måste fungera.  säger Anna-Clara Tidholm. Och det flesta känner till mig som en barnboksförfattare och illustratör, även om jag gjort mycket annat också. Jag har försökt att utveckla barnboksgenren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.