Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är svårt för rullstolsburna att ta sig till många av sjöarna och haven i sommar. Foto: Henrik Nordell

Anna, 34: ”Jag ska väl också få kunna bada”

Publicerad

I sommarvärmen vill många kunna bada i havet eller sjön, men för rullstolsburna kan det vara svårt. Anna Pettersson är kritisk till att fler badplatser inte anpassas.
– Det är ett stort problem, säger hon.

Bristen på tillgänglighet gör det svårt för personer med funktionsvariation att bada, något som Anna Pettersson i organisationen Unga Funkisar i Skåne märker av. Många av de kommunala badplatserna är inte anpassade för rullstolsburna.

-  Det är ett stort problem. Det finns inte möjlighet på så många ställen att komma ner i vattnet ifall man har behov av rullstol eller har gångsvårigheter, säger Anna Pettersson, 34 år från Kristianstad.

Svårt att ta sig i vattnet

Hennes önskan till kommunerna är att det på fler badplatser investeras i räcken, lift, handikapptoalett, omklädningsrum och flythjälpmedel.

– Det är svårt att ta sig upp ifall det inte finns ett räcke. Då krävs att man har två stadiga personer som kan hjälpa en upp, eller så får man försöka häva sig själv upp på rumpan. Då blir man ganska sandig, säger Anna Pettersson.

Varför är det viktigt för rullstolsburna att få komma ner i vattnet?

– Jag ska väl också få kunna bada? Det är i vatten jag rör mig smidigast och det är en bra träning.  Gångträning är lättare att göra i vatten, för att sedan försöka utföra det på land, säger Anna Pettersson.

”Försöker bli bättre”

I Kristianstad finns det få platser där rullstolsburna kan ta sig ner till vattnet, där Kantarellbadet är en av dessa. Att inte alla bad är anpassade, beror delvis på prioriteringar i kommunens ekonomi. Exempelvis kostar en lift för rullstolar cirka 100 000 kronor.

– Det är en utmaning för kommunen att se till att det finns rätt hjälpmedel och personal som är väl insatta. Vi försöker bli bättre, men det är ett utvecklingsområde som måste prioriteras, säger Ulrika Cedell, chef på kultur- och fritidsförvaltningen i Kristianstad.

Se inslaget ovan där Anna tar med SVT Nyheter Skåne till en av badplatserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer