Under sommaren slås två BB-avdelningar ihop till en på Skånes universitetssjukhus i Lund. Foto: TT

Två BB-avdelningar blir en under sommaren i Lund

Publicerad

Familje-BB flyttar in till vanliga BB på Skånes universitetssjukhus i Lund under juli och augusti månad.

– Vi tycker inte om att göra så här, säger Pia Telemann, verksamhetschef för kvinnosjukvården på SUS.

Under sommaren är bemanningen på BB-avdelningarna i Lund en utmaning och i år har det varit extra svårt. Mellan vecka 27 och 34 slås därför familje-BB-avdelningen ihop med den vanliga BB-avdelningen på Skånes universitetssjukhus i Lund.

– Det beror bland annat på att några av våra barnmorskor är sjukskrivna och några av våra sjuksköterskor är gravida och hemma på grund av pandemin, säger Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården på SUS, till SVT Nyheter Skåne.

Öppnar fler BB-platser

På familje-BB, som finns på patienthotellet på sjukhusområdet i Lund, finns det tio platser för nyblivna mödrar som har ungefär 60 procents beläggning. Nyförlösta mammor och deras barn kommer nu istället att få plats på BB-avdelningen i Lund.

– Vi öppnar fler platser på BB-avdelningen. Föräldrar som har barn på neonatalavdelningen kommer att få bo på gynekologiavdelningen i Lund. Där får de den närhet till barnen på neonatalavdelningen som föräldrar i den situationen behöver, säger Pia Teleman.

Svårt att bemanna

Verksamheten har precis som tidigare somrar erbjudit stimulansersättningar till de som flyttar semesterveckor eller tar extra arbetspass. Man har också försökt ta in personal från bemanningsföretag men utan framgång.

– Jag är ledsen att detta kommer påverka möjligheten till vistelse på familje-BB under sommaren. Vi tycker inte om att göra så här. Men vi öppnar familje-BB-avdelningen vecka 35 igen då med nya sjuksköterskor, säger kvinnosjukvårdens verksamhetschef.

De nyfödda påverkas inte

Under veckorna när familjeavdelningen är stängd blir det färre enkelrum för de blivande mammorna i Lund och två mammor kan även behöva dela rum.

Precis som på familje-BB får en partner eller en närstående vara med under det första dygnet även på BB-avdelningen. Förlossningsavdelningen påverkas inte av förändringen.

Hur påverkar den här förändringen bebisarna?

– Bebisarna är hos sina mammor precis på samma sätt som vanligt, säger Pia Teleman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.