Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Om det här varit ett anslag över flera år så hade det varit lättare för oss att anpassa oss”, säger Mittuniversitetets rektor Anders Fällström.

Blandade känslor inför fler utbildningsplatser på Mittuniversitetet

Uppdaterad
Publicerad

I höstbudgeten har Mittuniversitetet fått anslag för att kunna ta in 500 studenter extra. Ungefär hälften av dem landar i Östersund, men rektor Anders Fällström är lite skeptisk till förutsättningarna.

Att plötsligt ta emot hundratals nya studenter är inte gjort i en handvändning. Lokalerna måste ses över och dimensioneras om och samma sak gäller för till exempel it-strukturen på universitetet.

– Det finns en infrastruktur kring studenterna och den måste så klart graderas upp när det kommer fler, menar Anders Fällström.

Men i sak är det naturligtvis väldigt positivt att Mittuniversitetet får fler studenter. Fast Fällström hade gärna sett ett besked om vad som sker de följande åren:

– Om det här varit ett anslag över flera år så hade det varit lättare för oss att anpassa oss. Nu vet vi bara att vi har pengar till extra studenter under ett år.

Han berättar dessutom att de ligger i fortlöpande samtal med regeringen för att få besked om vad som händer om ett år.

Vad händer med dem som kommer in nu och till exempel ska studera tre år. Måste de packa ihop efter ett år?

– Nej så blir det absolut inte. De som antas kommer under alla förutsättningar få möjligheten att studera färdigt hos oss, säger Anders Fällström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer