Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Byggnads i Blekinge: ”Allvarliga olyckor ökar”

Uppdaterad
Publicerad

Dödsolyckorna i byggbranschen ökar – och majoriteten är fallolyckor. Nu kräver fackförbundet Byggnads hårdare krav vid uppförande av byggnadsställningar och granskar 1 200 stycken över hela landet.

– Vi vill se ett stopp på de här olyckorna, säger Mikael Karlsson, ombudsman på Byggnads i Blekinge.

Hittills i år har elva byggnadsarbetare mist livet i arbetsolyckor. Åtta av dem omkom i fallolyckor. Det är en ökning från i fjol – och orsaken till att fackförbundet Byggnads nu under sin arbetsmiljövecka valt att kontrollera säkerheten på 1 200 byggnadsställningar runt om i landet.

– Det handlar om att hitta fel och eventuellt stoppa arbeten. Ytterst handlar det om att ingen ska behöva dö eller bli allvarligt skadad på sitt jobb, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Om granskande skyddsombud anser att en byggnadsställning är farlig för liv och hälsa har de rätt att stoppa arbetet.

Falska utbildningsintyg

Utöver dödsolyckorna skadar sig tusentals byggnadsarbetare varje år på sina arbetsplatser. En viktig orsak till detta är felaktiga och osäkra byggnadsställningar.

– Ställningsbranschen har jättemycket problem. Utbildningarna är korta och otillräckliga. Många vittnar om falska utbildningsintyg, och det finns företag som använder obehörig arbetskraft för att bygga ställningar, säger Johan Lindholm.

Vill införa yrkesbevis

Det förekommer också enligt Lindholm att befintliga ställningar ändras på ett olovligt sätt.

– Här jobbar vi stenhårt för att införa krav på yrkesbevis för att få uppföra ställningar, säger han.

Arbetsmiljöveckan arrangeras årligen av Byggnads. Tidigare år har fokuset varit på arbetsmiljöfrågor som hotar byggarbetares hälsa ur ett längre perspektiv, däribland asbest.

– Vi kommer besöka så många arbetsplatser vi kan och kontrollera ställningar och företagshälsovård. Där vi upplever problem kommer vi att agera genom att stoppa arbetet, säger Mikael Karlsson, som är ombudsman på Byggnads i Blekinge.

Kontrollerna län för län

Norrbotten: 70

Västerbotten: 60

Jämtland och Västernorrland: 80

Gävleborg och Dalarna: 100

Örebro och Värmland: 100

Uppsala, Västmanland och Södermanland: 120

Sörmanland och Östergötland: 90

Stockholm-Gotland: 150

Småland-Blekinge: 130

Skåne: 200

Källa: Byggnads

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.