13-åriga Parisa utvisas till land hon aldrig varit i

Uppdaterad
Publicerad

Parisa Hassani pratar flytande svenska och drömmer om att bli kirurg. Nu har hennes familj fått besked om utvisning till Afghanistan.

Under onsdagen anordnades demonstrationer över hela landet för att stoppa utvisningar av flyktingar från Sverige till Afghanistan. En av platserna för demonstrationerna var torget i Ronneby.

Bland demonstranterna fanns familjen Hassani som fått utvisningsbesked till Afghanistan, ett land som inget av familjens fyra barn varit i.

Familjen Hassani kom till Sverige och Ronneby för fyra år sedan. Innan det bodde de i Iran, dit föräldrarna flytt för att undkomma talibanerna. Där föddes också de tre äldsta barnen. 

”Det är en dödsdom”

Familjens 13-åriga dotter Parisa Hassani går i sjunde klass, pratar flytande svenska och drömmer om att bli kirurg.

– Jag är mycket orolig över det som ska hända. Det är framför allt mina drömmar jag har och verkligen vill uppnå, säger hon.

Familjen Hassani tillhör folkgruppen hazarer som är en särkilt utsatt grupp i Afghanistan.

– Det är en dödsdom, personliga problem och hot. Speciellt för mina föräldrar men även för mig, säger Parisa Hassani.

Stöd av klasskompisarna

Parisa Hassanis klasskompisar var på plats för att stötta sin klasskompis.

– Jag tycker det är fel att hon ska behöva utvisas från Sverige och kanske åka till Afghanistan där det är krig och de är väldigt utsatta, säger klasskompisen Ida Kullman. 

Anders Gustavsson, verksam inom Mångkulturellt centrum vid Vesperklockan i Ronneby, var på plats för att delta i demonstrationerna.

– Det känns så orättvist att människor som kämpar som galningar, både med svenska och med att komma in i det svenska samhället, ska kastas in i ett krig. Det tycker vi känns helt fel, säger han.

Migrationsverkets bedömning

Migrationsverket har inte kommenterat familjen Hassanis specifika fall, men svarar så här om varför personer utvisas till Afghanistan:

”Därför att Migrationsverket bedömer att säkerhetssituationen i Afghanistan är allvarlig, men att den varierar inom och mellan olika provinser. Sedan 2015 fram till och med oktober i år har strax över 15 000 afghaner beviljats asyl i Sverige. Konflikten i Afghanistan har inte nått den nivå som enligt lag och praxis måste gälla för att alla från ett visst land beviljas skydd i Sverige.”

Här kan du läsa ett längre svar från Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.