Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
23-åringen inför styckmordsdomen: ”Hellre livstid än frikänd” Foto: SVT

23-åringen inför styckmordsdomen: ”Hellre livstid än frikänd”

Uppdaterad
Publicerad

23-åringen som erkänt att han styckade offrets kropp tycker själv att han förtjänar ett kännbart straff, visar dokument som SVT tagit del av.

Samma dokument visar att läkare och specialister delar försvarets bild att 23-åringen varit påverkad av den medåtalade mannens lögner och fantasier, vilket orsakade förvrängd verklighetsuppfattning vid tidpunkten för mordet. 

I dag faller domen mot de två män, 22 och 23 år gamla, som åtalats för styckmordet på en 57-åring man i Karlskrona den 25 juli förra året.

Åklagare Anna Johansson har yrkat på livstids fängelse för båda.

SVT har, med godkännande från 23-åringen och hans försvarsadvokat Eric Widner, fått ta del av innehållet i den utvidgade rättspsykiatriska utredning som gjordes i Göteborg under april och maj.

Av utredningen, som genomförts av läkare och specialister i psykiatri och rättspsykiatri, framgår att 23-åringen har en väl dokumenterad diagnos. Enligt utredarna ska den bland annat medfört att han brustit i ”realitetsanpassning” till följd av ”psykisk påfrestning” – något försvarsadvokaten Eric Widner fäste stor vikt vid under sin slutplädering i tingsrätten.

”I samband med gärningarna och tiden dessförinnan förefaller X (23-åringen) ha blivit manipulerad av den medåtalade.”, skriver läkarna.

Medgivit lögner i rätten

Den medåtalade 22-åringen ska tiden före mordet ha övertygat 23-åringen om att mordoffret var ett hot mot männen och att han arbetade på uppdrag av maffian.

22-åringen ska också ha sagt att han led av en dödlig sjukdom samt att de båda männen egentligen var 14 000 år gamla tidsresenärer – utsända för att mörda ”avskum”.

Under förhandlingen i tingsrätten medgav 22-åringen att han ljugit om bland annat mordoffrets kriminella kopplingar men menade samtidigt att lögnerna varit så uppenbara att ”ingen kan ha trott på dem”.

22-åringen har erkänt att det var han som utdelade de dödande slagen med skiftnyckeln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
22-åringen om framtiden: ”Lång tid på anstalt väntar” Foto: SVT/Henrik Friberg

”Förtjänar fängelsestraff”

I samtal med läkare och psykologer uppger 23-åringen nu att han inte längre tror på detta och säger att han förtjänar fängelsestraff:

– Jag är inställd på att ta mitt straff och känner mig nu psykiskt stabil. Jag känner skuld för det jag har gjort, eftersom en oskyldig person mördats och för den sorg det orsakat offrets anhöriga. Jag känner skam för att jag blivit lurad och det ”värsta” som skulle kunna hända vore att bli frikänd. Jag vill sona mitt brott och inte slippa undan.

Han säger vidare:

– Jag tar hellre ett livstidsstraff än att bli frikänd.

Delar experternas slutsats

Under ett förhör den 30 oktober förra året valde 23-åringen att erkänna medhjälp till mord och berättade för polisen att det var han som styckade kroppen. Han pekade också ut mordvapnet, styckningsverktygen och den grav på Varö i vilken de grävt ner kvarlevorna.

Sammanfattningen av den utvidgade utredningen är inte entydig men landar i att 23-åringen inte lider av en allvarlig psykisk störning – en slutsats han själv delar.

Förklaringen är att han trots den ”psykiska press” han levt under ändå kunnat sköta studier, arbete, ekonomi samt konkret delta i planeringen av mordet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet