Stor studie om covid-19 och PFAS med hundratals Blekingebor

Uppdaterad
Publicerad

300 personer från Ronneby kommun som utsatts för PFAS ska delta i en studie. Forskare vill se om det finns ett samband mellan PFAS och covid-19.

Under våren har PFAS-rättegången avgjorts sedan hundratals personer från Kallinge i Ronneby kommun utsatts för olika halter av ämnet PFAS. De stämde det kommunala bolaget Ronneby Miljöteknik och fick rätt i Blekinge tingsrätt.

Nu ska flera berörda personer delta i en forskningsstudie för att reda ut eventuella samband mellan exponering av PFAS och covid-19. Bakom studien står universiteten i Lund och Göteborg som utgår från blodprov.

Vattenskandalen i Kallinge

– Vi vill se om immunförsvaret efter covidvaccination blir påverkat av PFAS-exponering. Kan det vara så att man har ett lite sämre immunförsvar och får en sämre effekt av vaccination, säger Kristina Jakobsson, professor i miljömedicin vid Göteborgs universitet.

Tredje blodprov senare under året

Blodproven ska tas vid flera tillfällen från 300 personer i Ronneby kommun som exponerats för varierande halt av PFAS samt 50 personer i Karlshamn med bakgrundsexponering av ämnet.

Christel Nielsen som är docent i epidemiologi vid Lunds universitet förklarar att de vill som om det går att se skillnader mellan Ronneby kommn och resten av Blekinge i risk att drabbas av covid-19.

– Men sedan bland de med konstaterad infektion. Finns det någon skillnad i svårighetsgrad i sjukdom? Dessutom vill vi singla ut de som fått förorenat vatten till sin adress om det finns en riskökning där, säger hon.

Ett tredje blodprov för deltagarna ska tas kring slutet av november och början av december. Därefter går det att se vilka resultat som studien gett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet