Blekingesjukhusets entré i Karlskrona och en modell av coronaviruset Foto: Sverker Berggren och Centers for disease control and prevention, EPA/TT

31 bekräftade fall efter egenprovtagning

Uppdaterad
Publicerad

Totalt har 31 personer som testats genom regionens egenprovtagning visat sig ha haft coronaviruset. Blekinge är nu uppe i 507 bekräftade fall.

De senaste dagarna har antalet coronafall ökat i Blekinge. En orsak tror man är att egenprovtagningen kommit igång igen och att man blivit bättre på att smittspåra.

– De senaste dagarna har vi fått ganska många positiva fall. Min bedömning är att det framför allt är ett resultat av smittspårningen. Har man hittat ett fall så är det ju några stycken i familjen eller i omgivningen där man umgåtts som har blivit sjuka och då provtagit sig i sin tur, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Nytt laboratorium

Regionen fick tidigare stoppa egenprovtagningen för corona, efter att det upptäcktes brister i hur proverna analyserades. Totalt handlade det om 17 procent av proverna som inte gick att bedöma.

Regionen bytte då laboratorium och har sedan 27 juli varit igång med egenprovtagningarna igen.

Totalt sedan i juli har närmare 700 personer använt sig av egenprovtagningen, vilket visat på att 31 personer haft viruset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet