Yvonne Sandberg-Fries avled efter en lång tids sjukdom. Foto: Privat

50 000 kronor från politikerns minnesfond till palestinska kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att Yvonne Sandberg-Fries skulle fyllt 71 år delas i dag drygt 50 000 kronor från hennes minnesfond ut för första gången.

Pengarna går till en organisation som arbetar för att hjälpa unga palestinska kvinnor att engagera sig politiskt.

Efter riksdagsledamoten och Karlskronapolitikern Yvonne Sandberg-Fries död förra vintern fick hon en del i Anna Lindhs minnesfond.

Nu ska pengarna för första gången delas ut i hennes minne.

– Även om det inte har varit meningen så blir det ju på hennes födelsedag. Det blir ett bra och fint sätt att minnas henne, säger maken Björn Fries.

Yvonne Sandberg-Fries fick en del i Anna Lindhs minnesfond då de båda verkade i samma anda för mänskliga rättigheter. Pengarna som skänkts i hennes namn går nu till organisationen Pyalara (The Palestinian Youth Association of Leadership and Rights).

– De jobbar med att engagera och stimulera unga kvinnor att delta i politiken. Jag tror verkligen att Yvonne skulle uppskatta att pengarna gick dit.

Framgångsrik politisk karriär

Yvonne Sandberg-Fries politiska karriär tog fart på 1970-talet, då hon blev ordförande i SSU Västerbotten och en av de första kvinnorna i SSU:s ledning.

Blev senare riksdagsledamot för Socialdemokraterna mellan 1982 och 1996 och EU-parlamentariker i närmare tio år.

Hon avslutade sin karriär som kommunpolitiker i Karlskrona, först för Socialdemokraterna och sedan för Miljöpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.