Ett år efter första symptomen på covid mår Staffan Berggren i Olofström fortfarande dåligt och lider av en både psykisk och fysisk trötthet efter minsta ansträngning. Foto: SVT/Michelle Hallberg

50-årige Staffan lider av långtidscovid: ”Det är fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Över ett år efter de första coronasymptomen så är Staffan Berggren fortfarande sjuk. Han har både en mental och en fysisk trötthet som genomsyrar hela livet.

– Det är fruktansvärt när det är som allra värst. Jag kan ligga i soffan i 20 minuter och samla kraft för att orka gå upp.

Det var i mars 2020 som Staffan Berggren fick sina första symptom på covid-19. Det började med förkylning och som en vanlig influensa.

Men nu, över ett år senare, lider han fortfarande – och vid minsta lilla ansträngning behöver han vila och återhämtning.

– Du segnar ner. Allt man gör tar emot något fruktansvärt. Belastning i lagom mängd och i lagom dos fungerar, men det är inte så att man springer på i en halvtimme till. Många gånger måste jag gå direkt till soffan och vila om jag varit igång en stund.

Letar svar utomlands

Staffan Berggren är småföretagare och driver bland annat ett lantbruk med lammproduktion i Olofström.

Dit han innan sjukdomen orkade gå, tar han i dag traktorn.

– Jag skulle gå 500 meter, men kände att det här gör jag inte fler gånger. Den lilla enkla promenaden, det funkar inte.

För att må bättre har Staffan Berggren sökt information i olika forskningsrapporter utomlands. Han har också själv varit i kontakt med flera läkare för att finna svar. Bland annat i England har man kommit långt i sin pågående forskning kring långtidscovidsjuka. 

– Jag försöker hitta svar på vad det är som händer i kroppen.

Se och hör Staffan Berggren själv berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.