69-åriga Monica Nobach från Svängsta vaccinerar sina kollegor på sjukhuset i Karlshamn mot covid-19. Själv har hon precis fått dos nummer två. Foto: Towe Olsson/SVT

Monica sätter pensionärslivet på paus under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

När 69-åriga Monica Nobach fick frågan om att komma in och stötta i vården under coronakrisen tvekade hon inte en sekund. Nu är hon en av de pensionerade sjuksköterskorna som vaccinerar vårdpersonal mot covid-19 i en gymnastiksal i Karlshamn.

På pricken fyra år sedan Monica Nobach från Svängsta gick i pension efter 45 år i vårdyrket, hämtade hon ut arbetskläder och passerkort till sjukhuset igen.

– Det är kul att möta människor, även om det är bakom munskydd och visir, säger Monica Nobach.

Hon är en av flera pensionerade sjuksköterskor som blev inringd av Region Blekinge inför att covid-19-vaccineringen av regionens personal skulle starta i mitten av januari. Två gånger i veckan jobbar hon nu i en gymnastiksal i anslutning till sjukhuset i Karlshamn.

Ann Jimson, Eva Tufvesson, Monica Nobach, Marléne Clausson och Birgitta Nilsson är alla pensionerade sjuksköterskor som går in under coronakrisen för att vaccinera kollegor på sjukhuset i Karlshamn. Foto: Towe Olsson/SVT

När SVT Nyheter Blekinge är på besök är det anställda från ambulansen som ska få sin andra dos.

– Det känns bra att gå in och hjälpa till så att de som ger vård till andra kan koncentrera sig på det, säger Monica Nobach som räknar med att jobba med vaccineringen åtminstone sommaren ut.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.