Peter Janson, chefsläkare på Blekingesjukhuset i Karlskrona, beklagar de nya dödsfallen. Foto: SVT

75 procent av coronadödsfallen kopplas till sjukhuset: ”Dystra siffror”

Uppdaterad
Publicerad

Totalt är nu nio av tolv coronadödsfall i länet knutna till smittspridning på sjukhuset i Karlskrona. De två senaste dödsfallen rör en man i 90-årsåldern och en kvinna i 80-årsåldern.

– En av dem har avlidit med covid – inte av covid, konstaterar chefsläkare Peter Janson.

Den senaste veckan har tre nya dödsfall relaterade till covid-19 rapporterats i Blekinge. Två av dessa kan kopplas till coronautbrott på vårdavdelningarna 36 och 37, vilket är Geriatriken där patienter över 75 år får särskild behandling inför eller efter en operation, samt Ortopediska traumaavdelningen där bland annat akuta operationer utförs.

Corona i Blekinge

”Säkrare än tidigare”

Chefsläkaren beskriver antalet dödsfall kopplade till vården som ”dystra siffror”, men säger samtidigt att ingen nu behöver känna oro för att vårdas på tidigare drabbade avdelningar som geriatriken och ortopeden:

– Nu är det säkrare än tidigare. Många i personalen har redan gått igenom sjukan och om inte så bär de munskydd. Avdelningarna är åtgärdade med hygien- och städrutiner som går utöver vad man annars gör, säger Peter Janson.

Tidigare spred sig smittan på Kirurgavdelning 49, men det ska inte ha konstaterats någon smitta där på en månads tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet