Foto: TT / SVT

9.000 bilar i Blekinge riskerar körförbud efter regelbyte

Publicerad

I Blekinge riskerar 9.030 bilar och lätta lastbilar att få körförbud i vår när Transportstyrelsen ändrar reglerna för besiktning. Vi gav oss ut till en parkering i Lyckeby, utanför Karlskrona, för att höra om bilägare i länet har koll på de nya reglerna som snart börjar gälla.

-Nej, det har jag ingen koll på, säger bilägaren Kajsa Brånstad.

Foto: SVT

-Ja, jag såg det igår på datorn så då tänkte jag att det är bäst att kolla så då klickade jag på länken, skrev in mitt registreringsnummer, och såg att det var okej för min del, säger Eva Fridhill.

Regeländring i maj

Regeländringen som gäller från den 20 maj innebär att slutsiffran på bilens registreringsnummer inte längre kommer att styra när det är dags för besiktning. I stället är det datumet när bilen var ny och togs i trafik första gången som avgör. Därefter är det datumet för den senaste besiktningen som bestämmer när det är dags för en ny kontrollbesiktning/vända.

Foto: SVT

Vad kan det här innebära?   

– Det kan innebära att det bli ett glapp i övergången som gör att datumet som man har fått på sitt tidigare besiktningsprotokoll inte stämmer, säger Vaine Arvidsson, stationschef på Opus bilprovning i Karlskrona.

Direkt svar via nätet

Och för att undvika förvirring har Transportstyrelsen skapat en tjänst på sin hemsida där fordonsägare, genom att skriva in sitt registreringsnummer, direkt får svar när det är dags att besiktiga sitt fordon nästa gång. 

– För säkerhets skull var ute i god tid, så man inte hamnar i en situation där man står med ett körförbud. 

Kommer det att bli rusning tror du? 

– Jag tror inte det, folk är ganska medvetna och har fått information om vad som gäller. Men kommer det en rusning får vi vara beredda på den och hjälpas åt så mycket vi kan, säger Vaine Arvidsson.

– Jag tror absolut att folk kommer att missa det här. Folk är ju stressade upp över öronen. Så det skulle inte förvåna mig om det är många som åker dit, säger Ove Karlsson, som själv har full kontroll över situationen.

Har du koll på när det är dags för besiktning av din egen bil? 

– Det är nog tre år till i alla fall, för jag har ny bil, säger Kajsa Brånstad och skrattar.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.