Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Advokat Kristian Larsson, med många års erfarenhet av flyktingärenden, beskriver fallet med Hamzeh Dalis som ett av de märkligaste han stött på under karriären. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Advokaten: ”Bland det märkligaste jag sett”

Publicerad
Advokat Kristian Larsson i Karlskrona har arbetat med flyktingfall i drygt 30 år.
Ärendet med Hamzeh Dalis och Ulla Simonsson är ett av de märkligaste han tagit sig an.
– För mig är det solklart att han ska få fortsätta livet här, säger han.

Det är en alltjämt pågående kamp han följer på nära håll, flyktingadvokaten Kristian Larsson. Med tiden har han också lärt känna kärleksparet och menar att det handlar om starka känslor och äkta kärlek.

– Inte någon som träffat Hamzeh och Ulla kan någonsin tvivla på att de älskar varandra. Den grundliga anknytningsutredning som gjorts, och som för mig är grunden i detta, visar att förhållandet är seriöst. Att neka Hamzeh uppehållstillstånd och därmed rätten att få bo och leva med Ulla strider mot Europakonventionens regler om rätten till privat- och familjeliv.

– Vad har samhället och myndigheterna för rätt att förvägra två vuxna och förälskade människor att leva tillsammans?

Flera identitetshandlingar

Men det är inte Larssons enda argument för att Förvaltningsrätten och Migrationsdomstolen nu måste avgöra ärendet till parets fördel.

Han menar att Hamzeh Dalis gjort mer än vad man kan begära för att styrka identiteten – flera av dokumenten har utfärdats av den palestinska ambassaden i Stockholm.

– Migrationsverket har uppgivit att huvudregeln är pass för att styrka identiteten, men att det också kan räcka med en fotoförsedd identitetshandling i original utfärdad av behörig myndighet i hemlandet. Och sådana har bifogats och ett pass är beställt. För mig är detta ett solklart fall, men också ett fall med många märkliga turer. Ibland funderar jag över vad det egentligen handlar om, säger Kristian Larsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ulla och Hamzeh

Mer i ämnet