Lägenheten där åklagaren misstänker att 57-åringen blev mördad har varit avspärrad för tekniska undersökningar sedan strax efter försvinnandet den 25 juli. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Åklagare: blodanalys från lägenheten stärker mordmisstankar

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Anna Johansson har nu fått ett muntligt delsvar på blod- och DNA-analysen från den lägenhet där den försvunne 57-åringen i Karlskrona tros ha blivit mördad. Och enligt åklagaren har resultatet stärkt misstankarna mot de två häktade männen.

Svaren i sin helhet dröjer ytterligare, men Anna Johansson har ändå fått ett förhandsbesked som hon menar indikerar att de två mordhäktade männen, 21 och 22 år gamla, utförde mordet i den lägenhet som hela tiden pekats ut som brottsplats – och där man tidigare säkrat en mindre mängd blod från 57-åringen.

– Jag kan bekräfta att jag fått ett delbesked från NFC (Nationellt forensiskt centrum), men jag vill inte i detalj kommentera vilka analyssvar jag hittills fått ta del av. Det jag kan säga att de svar som presenterats stärker misstankarna både vad gäller brottsplats och de två misstänktas inblandning, säger hon.

Väljer att inte överklaga

I samband med omhäktningsförhandlingarna i går presenterade Anna Johansson resultatet av det muntliga delsvaret tillsammans med nya uppgifter om chattrafik där de misstänkta ska ha diskuterats människokroppen anatomi – bara timmar före försvinnanet.

Sammantaget räckte bevisningen för tingsrätten skulle besluta att hålla de båda männen fortsatt häktade med restriktioner.

21-åringens försvarare Karl Hamstedt övervägde inför förhandlingen att överklaga ett eventuellt häktningsbeslut – något han efter överläggningar med den mordmisstänkte valde att inte göra.

Hamstedt menar dock att det inte har med åklagarens nya blodbevisning att göra.

– Min uppfattning är fortfarande att bevisningen inte är särskilt stark. Men vi har ju överklagat häktningsbeslut i detta ärendet tidigare utan framgång. Vi gjorde därför bedömningen att medge förlängd häktning, säger han.

I övrigt vill han inte kommentera det samlade bevisläget.

Inväntar slutresultat

Inte heller 22-åringens advokat Eric Widner vill kommentera delsvaren av blod- och DNA-analysen från NFC.

– Jag vill invänta ett slutligt resultat innan jag uttalar mig.

Han kommer under fredagen att, till hovrätten, lämna in ett överklagande av den fortsatta häktningen av 22-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.