Detta anser länsstyrelsen är ett av bevisen om utgrävning som museet inte har tillstånd för. Foto: Länsstyrelsen Blekinge

Åklagare inleder förundersökning mot museet

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har nu inlett en förundersökning mot Blekinge museum som anmälts för brott mot kulturmiljölagen. Museet misstänks för olagliga utgrävningar på ett gravfält.

Det är länsstyrelsen som anmält Blekinge Museum till åklagarmyndigheten eftersom länsstyrelsen anser att museet genomfört utgrävningar på gravfältet Hjortahammar nära Hasslö utan att ha tillstånd.

– Jag har inlett en förundersökning mot museet. Mer än så kan jag inte säga och jag räknar med att fatta ett beslut till våren om det blir ett åtal eller inte, säger kammaråklagare Magnus Ling vid åklagarkammaren i Kalmar.

Blekinge museum hade tillstånd att inventera gravfältet i Hjortahammar, men inte att gräva i marken, vilket länsstyrelsen menar att museet har gjort.

”Samma regler för alla”

– På grund av förundersökningssekretess kan jag inte uttala mig, säger kulturmiljöhandläggare Karl-Oskar Erlandsson på länsstyrelsen som anmält Blekinge museum till åklagare för brott mot kulturmiljölagen.

– Det är väldigt tråkigt att det här har inträffat, men samma lagar och regler gäller för alla, även för Blekinge museum och därför har jag anmält det vi anser vara ett brott.

”Följer gängse praxis”

Marcus Sandekjer, chef på Blekinge museum, tycker att länsstyrelsens anmälan är märklig.

– Det är mycket ovanligt att en länsstyrelse anmäler ett museum, säger han.

– Länsstyrelsen och vi har diamentralt olika uppfattningar. Vår inställning är att det vi gjort i Hjortahammar följer gängse praxis och tillståndet vi fått. Därför är vi glada att detta nu utreds av en tredje part.

Hjortahammar

Järnåldersgraven Hjortahammar är en av Blekinges mest betydelsefulla fornlämningar.

På i Hjortahammar finns 120 gravmonument från främst yngre järnåldern.

Hjortahammar var undervikingatiden stor hamnanläggning vilket tyder på en central marknadsplats. Hjortahammar var också en av de viktigaste bondehamnarna i Blekinge fram till sextonhundratalets mitt.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.