Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör åklagaren och försvararen om första rättegångsdagen Foto: SVT

Åklagaren: ”Ett omfattande ponzibedrägeri”

Uppdaterad
Publicerad

31-åringen har gjort sig skyldig till ett omfattande ponzibedrägeri. Det tryckte åklagaren Kjell Jannesson på under sin sakframställan, när rättegången inleddes på måndagen.

31-åringen misstänks ha lurat till sig nära 90 miljoner kronor av runt hundra privatpersoner. Under åklagarens sakframställan jämfördes den huvudmisstänktes affärer med ett ponzibedrägeri, vilket förklarades för rätten genom att läsa från Wikipedia.

Enligt Kjell Jannesson skiljer sig ett sådant från det mer klassiska pyramidspelet.

– I ett pyramidspel tjänar några pengar men här är det ingen av investerarna som gör det, säger han.

Enligt åklagaren kan ett pyramidspel upptäckas snabbare än ett ponzibedrägeri.

– Det är inte förrän det blir flera polisanmälningar som det upptäcks.

Nekar till brott

31-åringens försvarsadvokat, Thomas Martinson, menar dock att åklagarens förklaring inte stämmer enligt hans klient. Under måndagens förhandling hölls inga förhör med 31-åringen. Troligtvis dröjer det till senare i veckan eller början på nästa innan han förhörs.

– Han kommer försöka beskriva hur han har disponerat penningmedel. Sen delar han inte åklagarens beskrivning att vissa av investeringarna inte har bringat några plusaffärer eller vinster. Där har vi olika uppfattning. Han förnekar brott och bestrider ansvar, säger Thomas Martinson.

Ponzibedrägeri

Visa

Ett ponzibedrägeri går ut på att attrahera investerare genom att utlova hög avkastning – men istället för verklig avkastning används investerade pengar till utbetalningar.

Fenomenet har fått sitt namn av italiensk-amerikanske Charles Ponzi, som under 1920-talet fick ett stort antal investerare att satsa på handel med porton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet