Akut brist på studentbostäder

Uppdaterad
Publicerad
Det råder akut brist på studentbostäder i Karlskrona. Inför höstterminen väntas runt tusen nya studenter komma till Blekinge Tekniska Högskola, men det finns bara runt hundra lediga lägenheter.

Blekinge Tekniska Högskola tar emot 1.300 fler studenter inför årets hösttermin och bristen på bostäder är större än på länge. Enligt studentkåren finns det för tillfället bara runt hundra lediga lägenheter i Karlskrona och Ronneby.

– Vi har fler studenter och vi har färre bostäder, så det kommer att blir tufft, säger Samuel Sörensson, ordförande vid studentkåren.

Medvetna om problemet

Både Karlskrona kommun och Karlskronahem är medvetna om problemet. Kommunen har en långsiktig planering där det bland annat ska byggas 440 nya lägenheter på Pottholmen.

– Även om det inte är studentlägenheter så skapar det rotation på marknaden som skapar studentlägenheter, säger Hans Juhlin, samhällsbyggnadschef.

”Svårt hitta balansen”

Han menar att kommunen dessutom försöker underlätta för fastighetsägare och byggherrar att bygga fler lägenheter till studenter. Men på Karlskronahem ser man svårigheter med att bygga nytt.

– När höstterminen börjar kan man hyra ut hur många lägenheter som helst, men varje vårtermin står vi ändå med 50 till 100 tomma studentlägenheter. Det svåra är att hitta balansen i detta, säger Thomas Åberg, studentsamordnare.

Studentkåren rekommenderar bostadssökande att hålla koll på fastighetsbolagens hemsidor efter lediga lägenheter, men också att kontakta kåren som får in tips på andra lediga bostäder.

– Vi får från människor här som vill hyra ut ett rum i sitt hus eller något sånt, så skickar vi ut det som annonser till alla som kontaktar oss, säger Samuel Sörensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer